2024. május 5. - Györgyi

A képviselők lefelezése csak szimbolikus lépés?

Szimbolikus lépésnek tartják az országgyűlési és önkormányzati képviselők számának csökkentését az MTI által pénteken megkérdezett makrogazdasági elemzők, akik szerint számottevő megtakarítást a közigazgatás teljes reformja jelentene.
2010. április 16. péntek 18:50 - HírExtra
Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elemzője hangsúlyozta: egy kisebb parlament felállítása legfeljebb egy-két milliárd forintos megtakarítással járhat, míg az önkormányzati képviselők számának felezésével mintegy tízmilliárdos költségcsökkentést lehet elérni.

Az állami kiadásokat a bürokrácia minden szinten történő leépítésével lehetne a fentieknél érezhetőbben visszafogni. A kis- és középvállalkozásoknak pedig ezt követően adócsökkentéssel kellene lehetővé tenni az így elbocsátott köztisztviselők foglalkoztatását - fejtette ki.

A takarékszövetkezet elemzője szerint a foglalkoztatás növelése az újraelosztás fenntarthatóvá tételének kulcsa, ehhez pedig optimálisan 10 százalékponttal kellene csökkenteni az állami elvonásokat a következő 4-6 évben.

Suppan Gergely szerint Magyarország ennek végrehajtása esetén képes lehet megismételni a "Szlovák-csodát".Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. vezető elemzője úgy látja, hogy az államreformot nem a költségvetési ráfordítások jelentős csökkentésével, hanem a közszolgáltatások minőségének érezhető javításával kellene megvalósítani.

Jelenleg a vállalkozásokra és az állampolgárokra is hatalmas bürokratikus teher nehezül, amelynek lazítása egyértelműen, ugyanakkor nehezen számszerűsíthetően növelné az állami bevételeket - mutatott rá.

A Raiffeisen munkatársa szerint a korrupció visszaszorításával nagyságrendekkel nagyobb, százmilliárdokban kifejezhető költségcsökkentést lehetne elérni, míg egy adócsökkentés alapja elsősorban az adófizetői kör kiterjesztése, illetve az adófizetői morál javítása lehet.

Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője arra emlékeztetett, hogy a Magyar Nemzeti Bank egy korábbi tanulmánya szerint Magyarországon GDP-arányosan 1,5 százalékkal drágábban tartják fenn az általános közszolgáltatásokat, mint Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában.

A közigazgatás működtetésnek racionalizálásával így mintegy 300 milliárd forintot lehetne megtakarítani, amit egyebek mellett létszámcsökkentéssel, a feladatok összpontosításával, illetve a közvetlen állampolgári hozzájárulás arányának emelésével lehetne elérni - értékelte a Concorde szakembere.

Hozzátette: a gazdasági felívelés hatására emelkedő állami bevételek várhatóan csak "óvatos" mértékben csökkenthető adóelvonást tesznek lehetővé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását