2024. április 20. - Tivadar

Hova tűnnek az MSZP-(szak) politikusok?

Kökény Mihály, a szocialisták veterán politikusa bejelentette: tegnaptól nem áll a nyilvánosság rendelkezésére, hiszen 16 év évnyi képviselőség után - korántsem egyedüliként - áldozatul esett az MSZP brutális népszerűségvesztésének.
2010. április 14. szerda 12:39 - Nagy András
„Őszintén szólva én nem szándékozom már nyilatkozni, mivel nem kerülök be a következő országgyűlésbe. A mai naptól nem állok a média rendelkezésére, ne haragudjon” – mondta munkatársunknak a rá jellemző kimért udvariassággal Kökény Mihály szocialista egészségpolitikus. Arról kérdeztük, mit szól az MSZP választási eredményéhez, illetve ahhoz, hogy tizenhat évnyi képviselőség után májustól nem lesz a magyar törvényhozás tagja.

Kökény Mihály sorsa – sok párttársával ellentétben – már jóval a választási éjszaka előtt megpecsételődött. Egyéniben eleve nem mérette meg magát (korábban kétszer, 1994-ben és 2002-ben is elnyerte a Pest megyei 12. választókerület, Szigetszentmiklós mandátumát), egyetlen MSZP-s területi listára sem „fért fel”, míg az országoson csupán a hatvanadik pozíciót kapta. (A másik nevén kompenzációs listáról legjobb esetben is csak ötvennyolc bársonyülőke jár.)

Érthetetlen "szakmaiatlanság"

Akit politikai ellenfele is elismer
„Kökény Mihály komoly tapasztalattal rendelkező egészségpolitikus, aki a párthűség hatására az elmúlt időkben bevállalt egy csomó olyan szerepet, amelyekkel úgy gondolom, ő maga sem értett egyet. Szerintem számára is lelkiismereti konfliktusokkal teli volt az elmúlt időszak, sajnálom, hogy ezeket a méltatlan helyzeteket bevállalta, vagy bevállaltatták vele. Ezzel együtt, mint szakembert tisztelem és becsülöm” – vall harcostársáról Pesti Imre, a Fidesz első számú egészségpolitikusa, a második Orbán-kormány egészségügyi miniszteri posztjának esélyese.
A veterán politikus a HírExtrának már korábban is elmondta, hogy – számára is érthetetlen okokból – az MSZP különböző listáiról úgyszólván „lefelejtődtek” a párt elmúlt ciklusokban meghatározó szakpolitikusai. A tuti befutó helyekre pedig a szocialisták erős emberei kerültek, legyen szó akár megyei, akár országos listáról.

Kérdés, miért jó a szocialistáknak, hogy leendő – ma még nem látható létszámú – frakciójuk telis tele lesz többé-kevésbé leharcolt pártkatonákkal, miközben a szakembereik a Tisztelt Ház falain kívül rekedve legfeljebb tanácsadóként vehetnek részt a legnagyobb ellenzéki párt címére esélyes MSZP politikájának alakításában.

Ez lenne a Lendvai Ildikó által ígért felelős, konstruktív ellenzékiség záloga? Aligha, arról nem is beszélve, hogy a „kormányzóképes alternatíva” felmutatására készülő MSZP-nek sem biztos, hogy az elmúlt nyolc évben a választók szeme láttára leharcolódó káderek mutatnak majd a leghitelesebben az Országgyűlésben.

Kökény Mihály mindenesetre aligha aggódik saját jövője miatt. „Tizenhat év parlamenti munka után is azt gondolom, hogy van élet a Házon kívül. S bár gyakorló orvos ennyi év kihagyás után már nem leszek, úgy vélem, a megszerzett tapasztalataimra lehet szükség a jövőben is” – nyilatkozta a HírExtrának már március elején, a kampánystart idején.

Kökény Mihály keringője

Kökény Mihály párttagként a megboldogult MSZMP-ben kezdte politikai karrierjét a hetvenes évek elején. 1974-ben a SOTE-n végzett, majd az Országos Kardiológiai Intézetben dolgozott. 1979-ben belgyógyászati, később kardiológusi vizsgát tett. 1986-ban már a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetője,1988-tól szociális és egészségügyi miniszterhelyettes.

Politikai karrierje igazán a rendszerváltás után állt magasan ívelő pályára. 1990-ben alapítója a jogkörében később épp az ő minisztersége idején megkurtított Orvosi Kamarának, ugyanettől az évtől az Országos Kardiológiai Intézet főorvosa.

1994-től egészen mostanáig képviselő. A Horn-kormány idején először a Népjóléti Minisztérium államtitkára, majd minisztere. Nevéhez fűződik az 1997-es nyugdíjreform előkészítése, illetve jelentős törvények (egészségügyi, gyermekvédelmi) kezdeményezése és elfogadása – írja saját magáról parlamenti önéletrajzában.

A polgári kormány idején sem esik ki teljesen a pikszisből, 1998 és 2002 között az egészségügyi és szociális bizottság elnöke. A Meggyesi-kormányban ismét államtitkári székben találja magát, mi több, 2003 és 2004 között az egészségügyi és szociális tárca „ura”, 2006-tól pedig ismét az egészségügyi bizottság elnöke.

Az átlagember emlékezetében persze leginkább a balul elsült 2006-os egészségügyi reform miatt marad meg. Annak ellenére is, hogy a második Gyurcsány-kormány idején már nem tagja a kabinetnek, portálunknak igen önkritikusan vallott a kudarcos konszolidációról: „Egy csomó konkrét szakmai intézkedésben például lehettünk volna megfontoltabbak” illetve „kétségkívül igaz, hogy az emberekkel sem tudtuk elfogadtatni a változásokat”.

Mentségül, fél lábbal már a nagypolitika játszóterén innen, egy dolgot jegyzett meg. „Eggyel biztosan nem vagyunk vádolhatók: hogy nem törekedtünk arra az elmúlt nyolc esztendőben, hogy egy átfogó modernizációba vigyük az egészségügyet. És az, aki ma csak romokról és összeomlásról beszél, egyszerűen nem mond igazat” – hangzik a kardiológus végszava. Megszívlelendő.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Kereki
2010. április 15. 10:59
Szerintem tudjuk nélkülözni Kökény szakértelmét.
Ervin Egon
2010. április 14. 13:10
Hova tűnnének? Oda, ahová valók...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását