2024. március 29. - Auguszta

Ki a hunyó ezért a blamáért?

A kormányszóvivő szerint Salamon László (KDNP) képviselő ragaszkodott ahhoz az választási eljárásról szóló törvény módosításának ötpárti egyeztetésén, hogy bekerüljön a jogszabályba: egy településen csak egy szavazókörben lehessen igazolással szavazni.
2010. április 11. vasárnap 22:34 - HírExtra
Szollár Domokos vasárnap késő este az MTI-nek annak kapcsán nyilatkozott újra e témában, hogy sajtóhírek szerint Bajnai Gordon terjesztette be a törvénymódosítást akkori még önkormányzati miniszterként.

Kiemelte: a kormánypártok Salamon László indítványával szemben azt javasolták, hogy ha a helyben lakó szavazók egy meghatározott arányát meghaladja az igazolással a településen szavazni kívánók száma, akkor további szavazóköröket kelljen megnyitni a számukra.

Ezt az elképzelést ellenzéki párt határozottan elutasította - szögezte le a kormányszóvivő, felidézve az akkor történteket.

Mint mondta: annak érdekében, hogy az alkotmánybírósági döntésnek megfelelő törvényt kétharmados többséggel elfogadhassa az Országgyűlés, a kormány a KDNP-s képviselő javaslatát T/4409. számon nyújtotta be az Országgyűlésnek.

Szollár Domokos emlékeztetett arra: az Alkotmánybíróság 2006-ban megállapította, hogy az igazolással való szavazás akkor hatályos szabályai nem tartalmaznak elegendő garanciát a visszaélések elkerüléséhez.

Ezt követően ötpárti egyeztetés kezdődött, amelyen a KDNP-t képviselő Salamon László ragaszkodott ahhoz, hogy egy településen csak egy szavazókörben lehessen igazolással szavazni - ismertette.

A törvényjavaslatot 2007. december 17-én a parlament 350 igen és 15 nem szavazattal fogadta el. A döntést az SZDSZ utasította el egyedüliként a parlamenti pártok közül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását