2024. március 29. - Auguszta

Elmarad a Lufthansa-sztrájk

Lefújta a jövő hétre tervezett négynapos sztrájkot a Lufthansa pilótáinak szakszervezete.
2010. április 8. csütörtök 11:07 - HírExtra
A legnagyobb európai légitársaságnál dolgozó 4.500 pilóta szakszervezete (Vereinugung Cockpit -VC) elfogadta a menedzsment ajánlatát a felek közti munkaügyi vita választottbírósági rendezésére. A menedzsment a múlt héten vetette fel, hogy a béremelésről és a munkahelyek megtartásának biztosításáról szóló vitát választott bíróság előtt rendezzék.

A szakszervezet kezdettől fogva támogatta a javaslatot, a sztrájkfelhívás visszavonásának feltételéül azonban az eljárási részletek tisztázását szabta.

A VC és a német légitársaság közleményei szerint szerdán késő este egyezségre jutottak az eljárás menetéről, és a napokban kijelölik a testületet, amely előtt azt lefolytatják.

A februárban kezdett, majd megszakított sztrájk április 13-ra kitűzött folytatása miatt járatok ezreit kellett volna törölni. A menedzsment szerint már a sztrájkfenyegetés is eurómilliókban mérhető károkat okozott, mert sorra mondtak le foglalásokat utasok.

A tavaly kezdett tárgyalásokon a VC 6,4 százalékos béremelést követelt, és garanciát próbált kiharcolni a munkahelyek megtartására. A felek nem jutottak megegyezésre, a pilóták így február 22-én sztrájkba léptek.

A négynaposra tervezett munkabeszüntetést másnap hajnalban az illetékes munkaügyi bíróság felszólítására felfüggesztették. Az akció 48 millió eurós bevételkiesést okozott a cégnek, közel kétezer járatot kellett törölni és napokig tartott, mire sikerült visszatérni a korábbi menetrendhez.

A Lufthansánál a kezdő pilóták évi 62 ezer euró körüli (16,4 millió forint) fizetést kapnak, a kapitányok legkevesebb 110 ezer eurót keresnek évente. A szakszervezet annak kívánja elejét venni, hogy a menedzsment kiszervezze az anyavállalatnál lévő munkahelyeket a külföldi leányvállalatokhoz, amelyeknél nem érvényes a Lufthansánál megkötött kollektív szerződés és alacsonyabb a pilóták fizetése.

A menedzsment azzal érvel, hogy az ágazatot sújtó válság miatt tavaly komoly veszteségeket elszenvedett társaság stabilizálása a pilótáktól is áldozatokat követel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását