2024. május 19. - Ivó, Milán

A Civil Mozgalom tagad

A Civil Mozgalom nem hívott fel a lakóhelyen kívüli szavazásra, mindössze tájékoztatta az érdeklődőket a honlapján, hogy mi a teendő, ha valaki a választás napján éppen abban a megyében tartózkodik, ahol a pártnak területi listája van - mondta Seres Mária, a mozgalom elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
2010. április 7. szerda 14:10 - HírExtra
Hangsúlyozta: nem szerveztünk autóbuszokat, gépkocsikat, hogy potenciális szavazóink a Civil Mozgalom által felállított kilenc területi listához tartozó megye valamelyikében szavazzanak vasárnap az országgyűlési választások első fordulójában. Közlése szerint csak arra hívták fel a figyelmet, hogy lehet a lakóhelyen kívül is szavazni, ha a választópolgárok éppen a bejelentett lakhelyüktől távol vannak ezen a napon.

Az embereknek ugyanis tudniuk kell, miként élhetnek állampolgári jogaikkal - mutatott rá.

Seres Mária arra is felhívta a figyelmet, hogy a fővárosban - ahol nekik nincs területi listájuk - több tízezren jelentkeztek már át egyik kerületből a másikba.

Ez egyes politikai erőknek érdeke lehet, annak ellenére, hogy erre a jog lehetőséget ad, és nem kell indokolni semmivel, miért szeretne valaki lakóhelyétől távol szavazni - fejtette ki.

A mozgalom vezetője elmondta, az Országos Választási Bizottság (OVB) döntése szerint burkoltan arra inspirálták az embereket, hogy a kilenc területi listájuk valamelyikére szavazzanak szimpatizánsaik.

A döntés miatt módosítottak a honlapukon megjelent szövegen, de ezt is elmarasztalta az OVB 6:5 arányban, mondván, "tartalmilag nem történt változás, a kifogásolt tájékoztató módosított tartalma továbbra is a (...) megállapított jogsértést valósítja meg".

Seres Mária arról is beszélt, hogy hatpárti kerekasztal-beszélgetést is kezdeményeztek, amire "négy párt talán jön", viszont a Fidesz álláspontjáról eddig nem kaptak tájékoztatást. A két közszolgálati televízió egy péntek esti beszélgetésben partner lenne, ám a pártok visszajelzéseit még várják - folytatta.

Az MTI kérdésére a pártelnök kifejtette: nem csak arra kíváncsiak az emberek, hogy egy MSZP-Fidesz-vitában mi hangzana el, hanem talán fogékony lenne a társadalom egy építő, és nem provokatív jellegű beszélgetésre is, akár másik két párt között. Példaként hozta fel erre a legnagyobb és a legkisebb, országos listát állító párt párbeszédének ötletét.

Seres Mária annak a véleményének is hangot adott, hogy "kétharmados parlamenti többséggel egy párt azt csinál, amit akar", és "sok negatív információ kering arról", mi lenne, ha ez megtörténne. Azt is megemlítette, hogy ők "valódi népképviseletre törekszenek", és nem függnek a befektetőktől, mivel "mögöttük nem áll pénz".

Esélyeikről szólva kiemelte: a parlamenti frakció lenne az ideális, de már néhány képviselővel is elégedettek lennének, mert "lényeges dolgokról néhány ember is szólhat a parlamentben". Meglátása szerint választókörzetenként 3 ezer szavazatot kell majd összegyűjteniük egy-egy mandátumhoz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását