2024. május 3. - Tímea, Irma
Nincsenek könnyű helyzetben az első választók. A HírExtra összeszedte azokat az érveket és ellenérveket, amik egyik vagy másik párthoz tudják terelni a most először szavazókat.
2010. április 6. kedd 11:57 - Pénzes Dávid
A rendszerváltáskor született fiatalok már szavazó korba értek. Nekik Kádár János neve már történelem, de a pult alul előkerülő banán, amiért kígyózó sorok állnak, az ötéves tervek, a szinte nem létező munkanélküliség, a tűrt, tiltott és támogatott popzenék, a szólásszabadság hiánya és egyáltalán a diktatúra már csak a fantáziájukban létezik, s nem kegyetlen, megélt valóság.

A négyévenkénti választások, ahogy a szavazóurnák is nekik már megszokott tárgyak: ám nem mindegy mivel töltik meg őket. Mert kire is szavazhat egy mai, első szavazó?

MSZP

110 ezren vannak
Az első választók kevésbé aktívak, mint az idősebb generációk. A probléma azonban nem csak az idei évre, azaz 20 évvel a rendszerváltás után igaz, hanem már 1990-ben is így volt - mondta az InfoRádióban Bokor András, a pártoktól független elsőválasztó.hu-t működtető alapítvány munkatársa. Nagyjából 110 ezer fiatal életében először járulhatna idén az urnához. Hogy hányan lesznek, egyelőre nem tudható, az azonban igen, hogy a tavalyi európai parlamenti választáson az első választók inaktivitása nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában magas volt.
Az MSZP többségük számára elaggott, elhasznált emberekből álló párt, mely az elmúlt nyolc évben világosan bemutatta mit tud. Vannak akik egyszerűen lekomcsizzák a szocialistákat, mások esetleg látják ennek féligazságát, s még az eredményeket is fel tudják sorolni – már amennyi van, végeredményben azonban az jön le: az MSZP nem trendi.

Ahogy Gyurcsány négy éve még az volt, Mesterházy, Lendvai, Szekeres messze nem az. Még a baloldali fiataloknak sem. Bár Mesterházy még elnyerheti szimpátiájukat, de ahhoz nem az említettek körében kellene mutatkoznia. Amiért ide szavazhatnak, az egyedül a Jobbiktól való félelem illetve az Orbán-gyűlölet.

Fidesz

A Fidesz sokáig a fiatalok pártja volt, ám a húsz év alatt az akkori fiatalok felett is eljárt az idő. És a párt vezetői felett is. A szavazók együtt öregedtek Orbánékkal, így ma a Fidesz nagy tábora a harmincas-negyvenes éveikben járókból verbuválódik. A fiatalabbak egy része – esetleg éppen szülői hatásra – szimpatizálhat a párttal, s tény, hogy a kampányuk színei, hangulata is s kifejezetten a fiatalokat szólítja meg.

A másik oka, amiért oda szavazhatnak, a biztos nyerés élménye. Az ember szeret a befutóra fogadni. Persze az sem elhanyagolható, hogy a Fidesz jelenleg az egyetlen kormányképes alternatíva, mely nemcsak leváltani tudja a nyolc éves szocialista hatalmat, hanem kormányra kerülve képes irányítani az egész kócerájt. Mindez szimpatikus lehet az első szavazóknak.

Jobbik


A Jobbik szavazóbázisának a 25 év alatti szavazók adják a gerincét. Az ok egyszerű: a radikális változás igénye. Mert ne legyünk megvezettetve, a jobbik szélsőjobbos, sokszor bújtatottan antiszemita és cigányellenes ideológiája csak keveseket vonz igazán. A támogatás fő oka az országot húsz évi irányító pártok elutasításának szándéka. Éppen ezért lesz nehéz megtartani a szavazókat, ha bejutnak a parlamentbe…

LMP


A Lehet Más a Politika főként a liberális fiatalokat gyűjti maga köré – ám ez már közhely. És nem is magyarázza mag a legutóbb mért 9 százalékos támogatottságukat. Sokan csatlakoznak a fiatalok közül LMP-hez azért, mert a Jobbikot semmiképpen sem akarják támogatni, a két nagy pártot pedig a politikától való undoruk következtében elvetik.

De az LMP a Fidesz felé kacsintgató fiataloktól is szerezhet voksokat, mondván: a Fidesz már úgyis megnyeri a választást, ezért jó lenne, ha az LMP bejutna az Országgyűlésbe.

Mindennek ellenére érdekes, hogy az első szavazók megnyerésére nem igazán fordítottak hangsúlyt a pártok.

Bárhogy is: április 11-én minden kiderül.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását