2024. május 5. - Györgyi
A Lehet Más a Politika parlamentbe jutásának lehetősége nem kétséges - csupán a szerzett mandátumok száma lesz az. Ez viszont nagyban attól függ, hogy mennyire látják meg ezt a szavazók.
2010. április 2. péntek 07:39 - Pásztor Balázs
Értékkampány

„Csak a Fidesz!” -zengi a következő választásokon várhatólag kormányt alakító, legnagyobb ellenzéki párt, utalva arra, hogy bármelyik másik párta leadott szavazat csak a Fideszt kétharmadának esélyeit gyengítené. Épp ezért igyekszik azt is bizonygatni, hogy az LMP-re és az MDF-re leadott szavazatok elvesztegetett voksok, hisz nem fognak bejutni a Parlamentbe. De hasonló a retorikája az MSZP-nek is, amikor az egyetlen, demokráciát védelmező baloldali pártként aposztrofálja magát, teljességgel elfeledkezve a demokráciát eddig maximálisan - sokak szerin túlzottan - gyakorló Lehet Más a Politikáról, így próbálva erősíteni saját, egyre gyengülő pozícióját.

De mennyire van igaza a két nagy párt ezen véleményének? Ha abból indulunk ki, hogy elég sok energiát mozgatnak meg ennek elhitetéséért, akkor abból rögtön ennek cáfolata következik. De vizsgáljuk meg kicsit jobban.

Az SZDSZ-el fuzionált MDF esetében talán megállja a helyét az állítás, ugyanis a párt nemcsak képtelen volt az összes megyei lista felállítására, hanem prominens képviselői és tagszervezetei folyamatosan hagyják el a süllyedő hajót - a párt gyakorlatilag épp szétesik -, és ez a tény igencsak távol tartja a szavazókat. A párt a legutóbbi, kis pártok számára kifejezetten kedvező képet festő közvélemény-kutatáson is csupán 4 százalékot kapott, ami nem elég a parlamenti küszöb átlépésére. Ezt azonban korántsem lehet elmondani a majd minden kérdésben konstruktív belső vitát folytató, a nyilvánosság előtt a már megtárgyalt egységes álláspontot képviselő LMP-ről.

Az ökopárt nem túl hivalkodó, ám minden esetben határozott, nyílt, és egyenes kiállása sokak szavazókedvét megdobogtatta: elsősorban nem a más pártokból kiábrándult szavazók, hanem az egész politikai élettől megundorodott választók gyűlnek köré, belátva az üzenetet: tényleg lehet más a politika. A Párt nyilvános kampányszámlája, antikorrupciós és zöld kiállása, valamint az elnök nélkül működő, 13-fős választmány pátbeli „uralkodása” mind azt mutatja, hogy valahol nekik van igazuk.

Megbúvó erő

Noha az MSZP szlogenje, hogy „többen vagyunk, mint gondolná”, de ez leginkább az LM-re igaz. Ugyanis bár a legtöbb közvélemény-kutatás eddig 2-4 százalékot mért a friss ökopárt támogatottságaként, de a Nézőpont Intézet legújabb felmérése szerint az LMP már 9 százalékon áll. A gigantikus eltérés azért lehetséges, mert nemrégen kerültek ki az elemzők szerint is remekül sikerült óriásplakátok, ami alapján többen megismerhették a pártot - és ahogy a párt ismertsége nő, úgy növekszik a támogatottsága is. Ráadásul sok ember számára az óriásplakát egy szimbólum: aki képes teleplakátozni az országot, az képes bejutni a Parlamentbe is.

Azért is csalóka a 750-kopogtatócédulát összegyűjtő LMP-s jelöltek száma, mivel a legtöbb, a politikától eddig idegen szavazó - akik közül sokan fognak az LMP-re voksolni - nem tartja lényegesnek a cetli leadását, így nem is foglalkozik vele. Azonban a választást elvi kötelességnek érzi - amennyiben van olyan erő, akire le merné adni a voksát és az LMP megfelelő alternatívának látszik. Mindennél jobban mutatja az LMP megbúvó erejét két személyes példa.

Közeli kedves ismerősöm tág családja gyűlt össze a nagypapa szülinapja alkalmából pár napja - távoli családtagok, többen közülük negyed-, fél éve nem látták egymást. Az órák teltével merültek ki a családi témák, így szóba került a közelgő választás is, mire valamelyikük megkérdezte, hogy ki kire fog szavazni: a legnagyobb meglepetésre tizenhármuk közül tízen az LMP-t mondták.

Tegnap, edzés után társalogtam három edzőtársammal (középkori vívás): mindnyájan húszas évei elején járó, felsőoktatásban szenvedő fiatalok, akiknél ha szóba kerül a politika, akkor nagyon gyorsan arra terelődik a szó, hogy melyik nagykutyát miképp lehetne apróbb darabokra szedni pár szimpatikus vágással - természetesen szigorúan elméletileg. Jelen esetben közelébe se eveztünk a közéletnek, mégis egyszer csak megszólalt a jobbomon álló: azt hiszem az LMP-re fogok szavazni. „Én is” - érkezett azonnal a válaszreakció balfelemről, majd a velem szemben álló hölgy is egyetértően bólogatott. Noha egyikük se adta oda az ajánlószelvényét, mégis, szemükben lévő elhatározottságból látni lehetett: áprilisban három szavazata biztos lesz a „zöldeknek”.

Kézzelfogható program


Vélemény
A kisebb pártok közül az LMP-t emelném ki. Bennük érzek még annyi erőt, hogy a következő hetekben tovább izmosodjanak. Társadalmi beágyazottságukat mutatja, hogy minden megyében és persze a fővárosban is képesek voltak területi listát állítani. Az LMP-nek van a legkonkrétabb programja a kis pártok közül. (Vasali Zoltán a Progresszív Intézet vezető elemzője a Hirextrának)
Az LMP hirtelen vett támogatottság-emelkedésének az is oka lehet, hogy nemrég sikerült eloszlatniuk magukról a lepkekergetők illúzióját - vagyis azt hogy céljaik csupán elérhetetlen álmok, amit lepkehálóval kergetnek. A kiadott, szakértők által is nagyra értékelt program valós célokat, és a hozzá tartozó konkrét elképzeléseket vonultat fel - pontosabban, és konkrétabban, mint bármelyik másik párt programja teszi azt. Ezzel is megmutatva: lehet ezt másképp, jobban is csinálni.

Természetesen az LMP-nek még mindig vannak gyermekbetegségei: szervezettsége még csak most kezd kialakulni, irányvonalai kisimulni, és különösen karakteres személyiséget sem tudott még bedobni a közéletbe. Mindazonáltal abban biztosak lehetünk, hogy ha a világot nem is váltja meg, Magyarország számára biztosan hasznos lesz, ha bekerül a Parlamentbe. És mi minden egyes szavazattal ezt, és az ő képviseleti súlyokat támogathatjuk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását