2024. május 6. - Ivett, Frida

Működik a mellrákszűrési program

Minden egyes, a rendszeres mammográfia miatt feleslegesen kezelt nőre további két olyan nő jut, akinek életét viszont megmenti a mellrákszűrési program - közölték szerdán kutatók tanulmányukban, mely újabb adalék a szűrés hasznáról zajló nemzetközi vitában.
2010. március 31. szerda 20:30 - HírExtra
A brit kutatók szerint munkájuk - mely ellentmond némely mostanában megjelent vizsgálatnak, ám megerősít másokat - azt bizonyítja, hogy a szűrés előnyei meghaladják azt a hátrányt, hogy olyan tumorokat is kezelnek következtében, melyek nem okoznának problémát.

Stephen Duffy kutatásvezető, a University of London munkatársa elmondta, hogy bár a szűrési technikák nem tökéletesek, minden téves esetre két olyan jut, amikor megmenti a nő életét az időben elvégzett mammográfia.

A szűrési programról folyó vita tavaly novemberben indult el, amikor az Egyesült Államokban egy megelőzéssel foglalkozó egészségügyi munkacsoport azt ajánlotta, hogy emeljék 50 évre a korhatárt, amikortól rutinszerűen elvégzik a nőknél a mammográfiás vizsgálatot.

Duffy és csoportja két tanulmányt elemzett. Az egyik azt vizsgálta, hány brit nő halt volna meg emlőrákban, ha 1988-ban nem vezetik be a rákszűrési programot. A másik tanulmány azt hasonlította össze, hogy 80 ezer szűrt, illetve nem szűrt svéd nő közül hányan haltak meg.

A Journal of Medical Screening című szakfolyóiratban közzétett eredmény szerint a rendszeres mammográfiás szűrés bevezetése határozott előnyt jelentett, két-két és fél megmentett nő jut egy-egy "túldiagnosztizált" esetre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását