2024. április 26. - Ervin

Daimler-botrány: voltak előjelek

A legkevesebb 22 ország, köztük Magyarország kormányzati képviselőinek korrumpálásával vádolt Daimlernél már korábban figyelmeztettek a vélhető megvesztegetési esetekre, a német autógyár vezető beosztású tisztségviselői azonban figyelmen kívül hagyták ezeket az intéseket.
2010. március 27. szombat 21:37 - HírExtra
A Der Spiegel online szombaton arról számolt be: a korrupciót feltáró amerikai hatóságok abból indulnak ki, hogy a megvesztegetések a menedzsment tudomásával, illetve fedezésével történtek. A Der Spiegel információi szerint a Daimler értékesítési részlegének vezetői elutasították azoknak a számláknak az ellenőrzését, amelyekről a megvesztegetési kifizetések történtek.

A nyilvánosságra hozott kereset szerint a konszern korábbi belső revíziós vezetője már 2000 májusában figyelmeztetett arra, hogy a cégnél egy jogellenes belső számlázási rendszert alkalmaznak a külföldre irányuló, "piszkos" kifizetések lebonyolítására. Eszerint egy olyan számlázási rendszer került alkalmazásra, amely a német jogszabályok szerint már 1999 óta törvénybe ütközőnek számított. A szóban forgó számlákról ugyanis készpénzkifizetések is történtek, ugyanakkor azok ellenőrzésére csak minimális lehetőség volt.

A belső revízió akkori vezetője ennek nyomán azt indítványozta, hogy az általa vezetett részleg ellenőrizhesse a rendszert, a jogilag problémás kifizetéseket azonosíthassa és a lehető leggyorsabban leállíthassa. A konszern értékesítési felelősei azonban elutasították ezt, és általánosságban szembehelyezkedtek azzal, hogy a számlák felett nagyobb átláthatóságot biztosítsanak.

A Der Spiegel szerint a korábbi revíziós vezető elmondta azt is: egy évvel később már követelte, hogy véglegesen zárolják az említett számlákat. Egy értékesítési menedzser ezt azonban elutasította.

Az amerikai igazságügyi minisztérium helyi idő szerint kedden Washingtonban hozta nyilvánosságra azt a keresetet, amely szerint a németországi autógyár termékeinek eladása érdekében külföldi kormánytisztviselőket fizetett le. A listán 22 ország szerepelt, köztük Oroszország, Kína, Egyiptom, Vietnam és Irak, továbbá Görögország és Törökország, valamint Horvátország mellett Magyarország is. A különböző formájú megvesztegetésekre 1998 és 2008 között került sor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását