2024. március 29. - Auguszta

Milliós meseautók ajándékba

185 millió dollárt fizetne a Daimler és peren kívül egyezne meg az amerikai hatóságokkal. Az autógyártó vállalatot egy washingtoni bíróságra eljuttatott keresetben Magyarországot is érintő vesztegetésekkel vádolják.
2010. március 24. szerda 16:29 - Csabai Gábor
Magyarország, Vietnám vagy éppen Türkmenisztán – többek között ezekben az országokban vesztegetett meg döntéshozókat a Daimler, állítja egy amerikai bíróságra eljuttatott beadvány. A leginkább a Mercedesek gyártásáról ismert német autóipari vállalat szóvivője április elsejéig nem kívánt reagálni semmilyen megkeresésre, sajtóértesülések szerint azonban a cég peren kívüli megegyezés keretén belül 185 millió dollárt fizetne. Az amerikai hatóságok azért foghatják perbe a Daimlert, mert a cég az Egyesült Államok területén is végez kereskedelmi, tőzsdei tevékenységet.



Itthon, édes itthon

A vádlottak padján
A Daimler elődjét 1886-ban Gottlieb Daimler és Carl Benz alakította, a Mercedes Benz márka ez utóbbi Mercedes nevű lányának és családnevének köszönhető. A cégcsoport 2009-ben 1,6 millió járművet adott el, 2009-es árbevételük 79 milliárd euró volt. A vállalat 256 ezer alkalmazottat foglalkoztat.
A washingtoni kerületi bírósághoz benyújtott beadvány 79 oldalban végigveszi a Daimler-ügyet, szót ejtve a megvesztegetések által érintett országokról is. A listán Ausztriával egy lapon említve Magyarország is szerepel. A dokumentum szerint 2005-ben a Volánbusz által kiírt, 32 autóbusz beszerzésére szóló eljárás során a Daimler osztrák leányvállalatán és egy amerikai cégen keresztül 333,730 euró – mai értéken több mint 86 millió forint - értékben jutattak apanázst magyar kormányzati képviselőknek. Az eljárást akkor a Daimler tulajdonában lévő Evobus Hungária Kft. nyerte.

Megkérdeztük a bírósági beadványban olvashatókról a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumot, ők továbbküldtek minket a kormányszóvivőhöz. Szollár Domokos a napi kormányszóvivői sajtótájékoztatón elmondta, a Nemzeti Vagyonkezelő vizsgálatot indít a 2005-ös buszbeszerzéssel kapcsolatban. A magyar kormány eddig nem kapott hivatalos értesítést a Daimler-ügyről. Szollár a későbbi feltevéseket megcáfolandó szót ejtett a magyar kormányzati szervek Mercedes-állományáról is: állítása szerint legutóbb 1997-ben szereztek be két kisbuszt a német gyártótól, azóta nem érkezett új Mercedes a mindenkori kormányzathoz.

Nem csak itthon merültek fel kételyek a Daimler üzleti tevékenységével kapcsolatban. Vietnámban a két földrész kapcsolatának erősítését célzó Asia – Europe Meeting nevű konferencián a delegáltak szállítására az ország kormánya 78 Mercedes-Benz típusú járművet rendelt. A vietnámi vezetés a járműveket végül ingyen kapta a konferenciára. A nagylelkűség hátterében az állhatott, hogy a kormány az egyébként 100 százalékos vám megfizetése helyett megelégedett 25 százalékkal, így a konferencia után értékesített járművekkel a helyi leányvállalat 1,65 millió eurónyi, vagyis körülbelül 429 millió forintnyi haszont zsebelhetett be.

Mit kérsz a születésnapodra fiam?

Türkmenisztánban a születési napi torta szerepét töltötte be a Mercedes. Egy magasrangú kormányzati szereplő 2000-ben 300,000 eurós autót kapott születésnapjára, majd utána a Daimler 162 járműre – köztük páncélozott limuzinokra, luxusautóbuszokra és tartálykocsikra - szóló tendert nyert a szovjet utódállamban.
 

 
Szavannák, fekete nők, ó Afrika

Nigériában is hasonló forgatókönyv szerint mehettek a dolgok, állítja a bírósági beadvány. Az afrikai országban egy beszerzési eljárás megnyerését követően a köztársaság Parlamentje egy páncélozott Mercedessel lett gazdagabb.

Libériában 1999-ben fakitermelési jogokat értékesítettek, a favágásra jogosult indonéz cég 100 darab 80 tonnás teherautókra írt ki tendert. A pályázaton induló Daimler szerint a 80 tonnás járműveket azok súlya miatt nem bírná el az ország közúthálózata, célszerű lenne a kiírást 60 tonnára módosítani. A tendert végül a Daimler nyerte meg, amely már eredetileg is 60 tonnás kocsikkal indult. A tranzakciót követően újabb páncélozott jármű talált gazdára, a beadvány szerint a német cég helyi képviseletének vezetője kapta.

A Daimler eddig nem reagált érdemben a vádakra, de beszédes a peren kívüli megegyezés és az ehhez társított pénzösszeg is. Sajtóbeszámolók szerint a cég szóvivője leghamarabb a jövő hónap elején hajlandó nyilatkozni, de ha igaznak bizonyulnak a vádak, a Daimler április elsejéje nem a tréfálkozásról fog szólni.
Forrás: HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását