2024. április 24. - György

Az EU üdvözli a vízumkényszer eltörlését

Az Egyesült Államok eltörölte a görög állampolgárok vízumkötelezettségét - jelentette be Brüsszelben Cecilia Malmström belügyi EU-biztos.
2010. március 10. szerda 19:00 - HírExtra
Malmström üdvözölte a lépést, de hozzátette: az Európai Bizottság azt várja, hogy ugyanez minél előbb történjék meg a ciprusi, a bolgár, a lengyel és a román állampolgárok vonatkozásában is. Washington az elmúlt két évben megszüntette a vízumkötelezettséget a legtöbb kelet-, illetve dél-európai uniós tagállam - köztük Magyarország - tekintetében.

Az említett négy ország polgárainak viszont ma is vízumra van szükségük, ha az Egyesült Államokba akarnak utazni. Az EU-államok nem sújtják vízumkötelezettséggel az amerikaiakat, és a belügyi EU-biztos utalt arra, hogy Brüsszel célja "az Atlanti-óceán két partjának polgárai számára a teljes és kölcsönös vízummentesség biztosítása".

Mostanáig Görögország volt az egyetlen "régi" - vagyis 2004 előtt csatlakozott - EU-ország, amellyel szemben az amerikaiak vízumkényszert alkalmaztak. Az évek óta folyó "transzatlanti" vitában az Európai Bizottság többször megpendítette, hogy ha az amerikaiak nem engednek, akkor az EU is bevezetheti a vízumkényszert - nem az egyszerű polgárok, hanem a diplomata, illetve szolgálati útlevéllel utazók számára.

Az Európa és Észak-Amerika közötti vízumviták másik szála a kanadai. Ottawa tavaly nyáron újra bevezette a cseh állampolgárokat sújtó vízumkötelezettséget, mert az országból túl sokan - zömmel romák - kértek politikai menedéket Kanadában. Az EU igyekszik elérni ennek az intézkedésnek az eltörlését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását