2024. április 27. - Zita

Száznégy órán át bírta

104 órán keresztül nézte a rajzfilmeket Fölkl László a Csepel Plaza mozijában. Az 1999-es magyar rekord megdőlt, a világrekordhoz még 20 óra kellett volna.
2010. március 9. kedd 18:23 - HírExtra
Hétfőn éjjel 23 óra 26 perckor az utolsó versenyző is feladta az Animánia Mozimaraton elnevezésű rekordkísérletet. A győztes, Fölkl László budapesti gépkocsivezető 104 órán át nézte a rajzfilmeket. A néhány perces Leo és Fred, illetve Magyar Népmesék részeit is beleszámítva csaknem 300 animációs alkotást nézett meg. Ezekből harmincat DVD-ről vetítettek, a többit kópiáról. Utóbbi annyit jelent, hogy László 86 kilométernyi filmtekercset tekintett meg.

Stresszoldó labda

A csúcs
123 órán át, azaz több mint 5 napig nézett filmeket egy átlátszó műanyag házikóban egy kanadai férfi és egy német nő a New York-i Times Square-en: ezzel a teljesítménnyel valószínűleg megdöntötték a folyamatos filmnézés rekordját - jelentette be a Guiness Rekordok Könyvének egyik munkatársa szerdán. Suresh Joachim és Claudia Wavra 57 filmet nézett meg egyhuzamban: a rekordkísérlet 2008. október 2-án kezdődött, amikor a "Vasember"-t látták először - ekkor még hat társukkal együtt. A különleges vállalkozás végére már csak a kanadai férfi és a német nő maradt: utolsónak a Thelma és Louise című filmet nézték meg, helyi idő szerint kedd délután ért véget a maratoni mozizás. A rekordot a Ridley Scott-film egyik sztárja, Susan Sarandon is élőben követte egy ideig. Sőt, a színésznő el is beszélgetett a két mozizóval.
„Amikor jelentkeztem az Animánia Mozimaratonra, a kollégák és a családtagok megmosolyogtak. Legjobban az orvosi papírt kiadó doktornő szórakozott” - mondta Fölkl László. „Azt gondoltam, hogy ez egy jó játék, és kihívás is, ezért megpróbáltam. Igyekeztem az elején minél kevesebb stimuláló szert fogyasztani, az első energiaitalt péntek este ittam. A második nap hajnala volt a legnehezebb. A sok fiatal már csütörtök este ivott kávét vagy Red Bullt, én péntek estig tiszta voltam, ezért tudtam akkor új lendületet venni. Nagyon sokat vezettem az éjszakában, ha rám jött a fáradt, narkós állapot, akkor stresszoldó labdát és marokerősítőt használtam. Gyakran lihegtem ilyen helyzetben, amitől oxigéndúsabb lett a vérem, és megszűnt az agyamban a fáradtságérzet. Ezekkel a praktikákkal maradtam fenn 104 órát.”

László összesen 10 kávét és 6 energiaitalt ivott, és több alkalommal fekete teát is. A családja, felesége, és két felnőtt fia is meglátogatta őt. Az egyik középiskolai osztálytársa egy közösségi oldalon értesült a mozimaratonról, és rengeteg ismerőst, barátot odacsődített a moziba, ők a rekordkísérlet végéig vele maradtak.

„Nem bírtam volna ki a 124 órát, ami a világrekord megdöntését jelentette volna, és már nagyon nehezen bírtam ébren maradni, ezért úgy döntöttem, hogy befejezem” - fogalmazott László hétfőn éjjel.

A magyar rekord megvan

A 39 órás magyar rekord egyelőre nem hivatalosan szombat hajnalban megdőlt, a világrekordhoz még hiányzott volna húsz óra. A szervezők örülnek, hogy mindenki épen és egészségesen végigcsinálta a maratont, ezért nem bánják, hogy amikor László elérkezettnek érezte, abbahagyta a mozizást.

László győzelmével egy laptopot nyert, a második helyezett Molnár Gergely lett, aki hétfőn 16 óra 57 perckor fejezte be a filmnézést egy videókamerával gazdagodott. Ezen kívül mind a 15 induló egy páros éves bérletet kap a Cinema Csepel filmvetítéseire.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását