2024. április 30. - Katalin, Kitti

Tovább nő a fejetlenség Chilében

Fosztogatók megfékezése érdekében a keddre virradó éjszakára vonatkozóan három újabb, földrengés sújtotta közép-chilei városban hirdetett ki kijárási tilalmat a hadsereg. Előzőleg Concepciónban vezették be az intézkedést.
2010. március 2. kedd 11:26 - HírExtra
A katonaság Talca, Cauquenes és Constitución városban éjféltől reggel hat óráig, az ország második legnagyobb településén, Concepciónban pedig délig hirdetett kijárási tilalmat azon lakosok számára, akik nem vesznek részt a mentésben. A félmilliós Concepciónban hétfőn is több üzletet kiraboltak, illetve felgyújtottak. A térségben a rendőrség és a katonaság egyelőre nem tudta megfékezni a bűnözőket, aminek hatására a lakosság fegyveres önvédelmi csoportok szervezésébe kezdett.

Michelle Bachelet elnök vasárnap jelentette be, hogy csapatokat vezényel a Concepción székhelyű Bio Bio, valamint Maule tartományba. Amíg az első hírek 10 ezer katona bevetéséről szóltak, addig a keddi hírek szerint a két tartományba 7 ezres csapaterősítés érkezett, ebből 5 ezer a második legnagyobb chilei város környékére.

Bosco Pesse tábornok, a maulei dandár parancsnoka szerint a hadsereg teljes erőbedobással dolgozik a mentési műveleteken, élelmiszert, alapvető cikkeket, sátrakat, takarókat és vizet oszt a lakosság körében. A szállítmányokat légi, tengeri és szárazföldi úton juttatják el a nélkülözőkhöz.

Concepciónban folytatódik az összedőlt 14 emeletes ház romjai alá szorult lakók kimentése. A tűzoltók még hétfőn is észleltek életjeleket.

A súlyosan megrongálódott infrastruktúra miatt a segítség nehezen jut el a katasztrófa sújtotta övezetbe. Talcában például, ahol összedőlt a városi kórház nagy része, a sérülteket és a betegeket csak a rendelőkben tudják ellátni. A kórház romjai alatt 10-en vesztették életüket. A városi halottasházba további 30 tetemet szállítottak be.

A hivatalos közlés szerint a Richter skála szerinti 8,8-as erősségű szombati földrengésben 723 ember vesztette életét, és mintegy húszat eltűntnek nyilvánítottak, de félő, hogy az áldozatok száma emelkedni fog.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását