2024. április 26. - Ervin

Bővülne az EP, de ehhez pénz kell

Az Európai Parlament (EP) jogköreinek a Lisszaboni Szerződés alapján bekövetkezett bővülése miatt 150 új adminisztratív munkatárs, valamint több képviselői asszisztens felvételét lehetővé tevő költségvetési módosítási tervet szavaztak meg csütörtökön az EP brüsszeli plenáris ülésén.
2010. február 25. csütörtök 21:40 - HírExtra
A "lisszaboni posztok" jelentette pluszköltség 13,4 millió euró, ami az EP 2010-es, 1,6 milliárd eurós költségvetésének 0,8 százaléka. A mostani szavazás még nem jelentett végleges döntést: ehhez előbb az Európai Bizottságnak kell hivatalos javaslatot benyújtania, majd a tagállami kormányokat képviselő Tanácsnak és a parlamentnek el kell fogadnia a módosítást, ami várhatóan áprilisban történhet meg.

Az EP elképzelése szerint 75 új tisztviselőt vehetne fel a parlamenti adminisztráció, 75-öt pedig az egyes frakciók. A képviselők által asszisztensek alkalmazására felhasználható, parlamenti költségvetésből finanszírozott keret havonta és képviselőnként 1500 euróval nőne. A 75 új parlamenti tisztviselőből hetvenen azokhoz a szakbizottságokhoz kerülnének, amelyek feladatköre a Lisszaboni Szerződés miatt jelentősen megnövekszik. Ilyen például a mezőgazdasággal, a gazdasági és pénzügyekkel, vagy a nemzetközi kereskedelemmel foglalkozó szakbizottság.

A konzervatív frakció a költségvetési módosítás ellen szavazott. A képviselőcsoport nevében Bokros Lajos (MDF) nyilatkozatot tett közzé, amelyben leszögezte: az új összetételű Európai Bizottság még éppen csak most lépett hivatalba, a Lisszaboni Szerződés hatásainak felmérésére eddig nem volt mód. A konzervatívok helytelennek tartják, hogy már most pótlólagos forrásokat akarnak a képviselők rendelkezésére bocsátani, amikor még nem is tudni, milyen hatást gyakorol majd a munkára a Lisszaboni Szerződés.

"Ezt a külön pénzt akkor erőltették keresztül a parlamenten, amikor a források szűkösek. (...) Azt mondjuk a tagállamoknak, hogy ne nyújtózkodjanak tovább, mint ameddig a takarójuk ér. Az Európai Parlamentnek ebben példát kellene mutatnia" - hangsúlyozta Bokros Lajos.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását