2024. május 18. - Erik, Alexandra

A szerbek EU-integrációjáról is tárgyalt Orbán

Szerbia európai uniós integrációjáról és a Nemzeti Tanácsokról elfogadott szerb törvényről volt szó Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Mirko Cvetkovic szerb miniszterelnök szerdai, budapesti tárgyalásán - közölte a Fidesz szóvivője az MTI-vel.
2010. február 24. szerda 14:01 - HírExtra
Szijjártó Péter közleménye szerint a találkozón a felek fontosnak tartották a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztését is.A szóvivő közölte azt is, hogy a Fidesz elnöke a megbeszélésen elmondta, nagyra értékelik a Nemzeti Tanácsokról elfogadott törvényt, amely magas szintű védelmet biztosít a Szerbiában élő kisebbségeknek.

A szerb miniszterelnök felvetette szerb-magyar közös kormányülés későbbi megrendezésének gondolatát, amellyel kapcsolatban Orbán Viktor nyitottságának adott hangot - olvasható a közleményben.

A szerb kormányfővel való találkozó előtt Orbán Viktor tárgyalt Tomislav Nikoliccsal, a Szerb Haladó Párt elnökével és Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével is, akinek a Fidesz elnöke gratulált a választási névjegyzékhez gyűjtött immár több mint 130 ezer aláíráshoz - tájékoztatott Szijjártó Péter.

Korábbi sajtó hírek szerint a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács elsősorban néhány, a magyarság oktatási és kulturális életét érintő kérdésben bír majd döntéshozatali, több területen pedig véleményalkotási joggal az augusztus 31-én elfogadott törvény értelmében. A vajdasági magyarok új, 35 tagú "mini parlamentjének" megválasztását májusban vagy júniusban tarthatják, az aláírásgyűjtés márciusig tart.

A visegrádi négyek csúcstalálkozója miatt Budapesten tartózkodó Mirko Cvetkovic a nap folyamán Bajnai Gordon miniszterelnökkel is tárgyalt elsősorban a két ország gazdasági és infrastrukturális együttműködésének kérdéseiről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását