2023. december 7. - Ambrus

Törvény szabályozza a hagyatéki eljárást

Törvényi szintre, a polgári nemperes eljárás keretei közé emelte a hagyatéki eljárás lefolytatását hétfőn az Országgyűlés.
2010. február 22. hétfő 21:42 - HírExtra
A képviselők 187 igen, és 134 nem szavazattal, illetve 3 tartózkodás mellett döntöttek a javaslat törvénybe iktatásáról.

A kormány által benyújtott jogszabály rögzíti: a hagyatéki eljárás polgári nemperes eljárás, amelyre - ha e törvény másként nem rendelkezik - a polgári perrendtartásról szóló törvény szabályait a polgári nemperes eljárás sajátosságaiból fakadó eltérésekkel megfelelően kell alkalmazni.

A hagyatéki eljárást általában a közjegyző folytatja le, a közjegyző eljárása az elsőfokú bíróság eljárásával azonos hatályú, a közjegyző döntése ellen a bírósághoz lehet fordulni jogorvoslatért.

Az örökhagyó halála után az egyik első lépés a hagyatéki eljárás szempontjából a hagyaték leltározása. A törvény több esetet is meghatároz arra, mikor kell az önkormányzat jegyzőjének a hagyatékot harminc napon belül leltároznia. A jogszabályban új jogintézmény a közjegyzői letét, amely egy új lehetőség a hagyatéki vagyon biztosítására.

A hagyatéki tárgyalást úgy kell kitűzni, hogy a tárgyalásra szóló idézés kézbesítése a tárgyalás napját legalább nyolc nappal megelőzze. A tárgyalási időközt a közjegyző sürgős esetben lerövidítheti.

Ha adat merül fel arra vonatkozóan, hogy az örökhagyó írásbeli végintézkedést, azaz végrendeletet tett, a közjegyző, ha az eredeti példány nem áll rendelkezésre, annak átadására felhívja azt a hatóságot vagy személyt, aki azt birtokában tartja. Ha szóbeli végrendeletre vonatkozóan merült fel adat, a közjegyző előzetes nyilatkozatra hívhatja fel azt, akinek a végintézkedés megtételének körülményeiről és tartalmáról tudomása van; a felhívott a nyilatkozattételre való felhívásnak köteles eleget tenni.

A tárgyaláson a közjegyző először a hagyatéki leltárt ismerteti; az örökhagyó végintézkedését a közjegyző szintén a tárgyaláson hirdeti ki. A törvéy rendelkezik arról, hogy a közjegyző közvetlenül átvehet vagyontárgyakat és a hagyatéki eljárás befejezése után átadhatja az örökösöknek. A törvény meghatározza: a tárgyaláson hozott végzéseket a tárgyalás napján kell kihirdetni.

A jogszabály rendelkezik az öröklési vita miatti közvetítői eljárás szabályairól is.
A hétfőn elfogadott törvény egyes bekezdései már a kihirdetést követő 15. nappal hatályba lépnek, ám legtöbb paragrafusa csak 2011. január 1-jétől lesz hatályos, van olyan rendelkezése, amely csak jövő év július 1-jén lép életbe.

A törvény rendelkezéseit a 2010. december 31-e után indult hagyatéki eljárásokban kell alkalmazni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását