2024. április 17. - Rudolf

Hópárduc született Szegeden

Hópárduc született a Szegedi Vadasparkban, a ritka macskafélét eddig Magyarországon csak a Tisza-parti városban sikerült szaporítani - közölte Veprik Róbert, az állatkert igazgatója.
2008. június 23. hétfő 12:23 - Hírextra
A hím egyed április 26-án látta meg a napvilágot, az elmúlt hetekben már annyira megerősödött, hogy a közönség is láthatja - mondta a szakember.
    Az állatnak még nincs neve, gondozói azt szeretnék, ha a 2005-ben született Kasmírhoz és Szecsuánhoz hasonlóan egy Ázsiához kapcsolódó földrajzi név alapján neveznék el a látogatók.
    A hópárducok Közép-Ázsia hegységeiben élnek kétezer méter fölötti magasságban. Számukat 3,5-7 ezer közöttire teszik, de ez a viszonylag nagy állomány több mint 1,2 millió négyzetkilométeren szétszórva él, ezért nagy a populációk szétszakadásának és a beltenyészet kialakulásának veszélye - közölte Veprik Róbert.
    Fogságban mintegy hatszáz hópárducot nevelnek, közülük kétszázharminc él európai állatkertben. A fekete-fehér pöttyös, bársonyos szőrű jövevény szülei egy tenyészprogram keretében érkeztek nagyon fiatalon Franciaországból és Lengyelországból Szegedre. Speciális mikroklímájú, árnyas kifutójukban nagyon jól érzik magukat, talán ennek is köszönhető, hogy - Magyarországon eddig egyedülálló módon - szaporodnak is.
    A negyven-ötven kilós, másfél méteres állatok farka is csaknem egy méter hosszú. A párzás időszak kivételével magányosan élnek, akár száz négyzetkilométeres területet is bebarangolnak egy nap. Áldozatukat lopakodva közelítik meg és hatalmas ugrással vetődnek zsákmányukra. Főleg vadjuhra, vadkecskére, szarvasra, nyúlra és madarakra vadásznak.
    Időnként a háziállatokra is rátámadnak, ezért a pásztorok csapdával, puskával és méreggel is irtják őket. Az orvvadászat is csökkenti állományukat, értékes bundájuk mellett a hagyományos ázsiai gyógyászatban használt csontjuk miatt is elejtik őket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását