2024. május 18. - Erik, Alexandra

Háromtagú bizottság alakult, fő a biztonság!

A kormány háromtagú bizottságot hoz létre, hogy felügyelje a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBH) őrzött mágnesszalagokon található adatok hiánytalan feldolgozását, a minősítés felülvizsgálatát, majd a minősítésüket elvesztő anyagok levéltárba adását - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök hétfőn a parlamentben interpellációra válaszolva.
2010. február 22. hétfő 17:37 - HírExtra
A kormányfőt Bőhm András SZDSZ-es politikus kérdezte, fontosnak nevezve a Kenedi János történész vezette bizottság kutatását, amely, mint mondta, a Nemzetbiztonsági Hivatalnál őrzött mágnesszalagok révén próbált közelebb jutni az igazsághoz.

Hozzátette: 2009 novemberében sikerült leolvasni és kimenteni azoknak a nyolcvanas években készített mágnesszalagoknak a tartalmát, amelyek a hálózati személyekre, a célszemélyekre vonatkozó adatokat és a központi kémadattárt tartalmazzák.

Hangsúlyozta: több civil jelezte, ismerni akarja, mit tartalmaznak az NBH-nál őrzött mágnesszalagok. Mint mondta, véleménye szerint a jogutód nélkül megszűnt állambiztonsági szervezetek iratainál a mindenkori kormány a titokgazda.
Bőhm András azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy még a választások előtt nyilvánosságra hozzák-e a szalagok tartalmát?

Bajnai Gordon miniszterelnök válaszában fontosnak nevezte a mágnesszalagok archiválását. Hozzátette: a mágnesszalagokon található hálózati nyilvántartás több tízezer hálózati személy nevét, fedőnevét, beszervezési dossziéjának számát tartalmazza.
Ahhoz, hogy ezek az adatok minél előbb a levéltárba kerülhessenek a nyilvántartást feldolgozható állapotba kell hozni, ezt követően csak azok az adatok maradhatnak az NBH-nál, amelyek a jogállami Magyarország biztonságának védelméhez még mind a mai napig szükségesek - jelentette ki.

Mint kiemelte, ezt a munkát civil kontroll mellett kell végezni, ezért a kormány háromtagú bizottságot hoz létre, amelynek vezetésére hétfőn Kenedi Jánost kérte fel.
A bizottság figyelemmel fogja kísérni és hitelesíteni fogja a hálózati nyilvántartás kinyomtatását, hiánytalan feldolgozását, a minősítés felülvizsgálatát, majd a minősítésüket elvesztő adatok levéltárba adását - mondta Bajnai Gordon.

Hozzátette: annak érdekében, hogy ne húzódjon a végtelenségig ez a munka, a nemzetbiztonsági szolgálatok és a civil bizottság számára egyéves határidőt tűz a kormány a munka első fázisának, a hálózati nyilvántartásnak a levéltárba adására.
A képviselő a választ elfogadta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását