2022. június 27. - László

"Medvekirályság" lett Székelyföld

A medvék egyre nagyobb biztonságban érezhetik magukat Székelyföldön, ahol az elmúlt években jelentősen megcsappant az érdeklődés az állatok vadászata iránt.
2010. február 19. péntek 21:30 - HírExtra
A Hargita megyei állami erdészet vezetői szerint drasztikusan csökkent azok száma, akik hajlandók szervezett vadászat keretében a medvék nyomába indulni. Catalin Mutica, a Hargita megyei állami erdészet vezetője az Agerpres hírügynökségnek elmondta: tavaly ősszel csak négy medvét lőttek ki a vadászok, 2008-ban viszont majdnem négyszer nagyobb volt a zsákmány.

A szakemberek szerint a medvevadászat iránti csökkenő érdeklődés évek óta tart, amit részben a gazdasági válsággal magyaráznak. Romániában általában a külföldiek hódolnak ennek a hobbinak, ami cseppet sem olcsó, hiszen egy kilőtt medve ára rendszerint 5-10 ezer euró között váltakozik.

A vadászok azonban előre nem tudhatják pontosan, hogy mennyire drága medvét ejtettek el. Így egy vadászat után a zsákmány akár csak 3 ezer euróba kerülhet, de van olyan példány is, amelyért 15 ezer eurót kell fizetni.

A Hargita megyei állami erdészet az ebből befolyó összeget a többi állat etetésére fordítja a téli hónapokban. Becslések szerint a hargitai állami tulajdonú erdőkben körülbelül 370 barnamedve tanyázik, de számuk sokkal nagyobb lehet a magánerdészetekben élő példányokkal együtt.

Románia Európa legnagyobb barnamedve-populációjával rendelkezik, számukat ötezerre becsülik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását