2023. április 2. - Áron

Az LMP átláthatóságot szeretne

Energiahatékonyságra ösztönző, átlátható támogatási rendszert, valamint a kvótakereskedelemből származó bevételek lakáskorszerűsítésre történő fordítását szorgalmazza a Lehet Más a Politika (LMP) - közölte Priksz Gábor, a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei koordinátora pénteken sajtótájékoztatón Nyíregyházán.
2010. február 19. péntek 15:23 - HírExtra
Tájékoztatása szerint a szervezet megalkotta választási programját, melyben kiemelt szerepet kap az energiagazdálkodás és a energiahatékonyság kérdésköre. Priksz Gábor ezzel kapcsolatban kifejtette: az LMP helyes, de bármikor visszavonható, átmeneti megoldásnak tartja a távhő áfájának öt százalékra való csökkentését, hosszabb távon a lakások energiahatékonyságának javítására, a korszerűsítések támogatására lenne szükség.

A szociális gondoskodást egy fűtési módtól független lakhatási támogatással kell érvényre juttatni - tette hozzá Priksz Gábor. Ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy míg az ország energiafelhasználása aránytalanul nagy, addig a költségvetésben a szén-dioxid kvóta eladásából származó összegek követhetetlenül vándorolnak, s csak környezetvédelmi beruházásokra fordíthatók.

Ezeket bevételeket lakások energiatakarékos átalakításának támogatására kellene fordítani - tette hozzá. A párt emellett továbbra is támogatja a jövő nemzedékek ombudsmanjának javaslatát egy elkülönített klímavédelmi alap létrehozására, ennek érdekében tárgyalásokat kezdeményez a környezetvédelmi tárca és pártok részvételével - közölte Priksz Gábor.

A Lehet Más a Politika megyei koordinátora szólt arról, hogy az energiatakarékosság ösztönzésére a távfűtéses lakásokban meg kell teremteni az egyedi mérés lehetőségét, amely serkentőleg hathat a takarékossági beruházások (nyílászárócsere, szigetelés) elterjedésére. A politikus rámutatott: a hőszigetelt lakásokkal évi 472 milliárd forintnyi földgáz árát takaríthatna meg az állam, emellett ha a családi házaknak csak a tizedét szigetelnék évente, tíz éven keresztül 80 ezer ember jutna munkához.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását