2024. április 27. - Zita

Gigantikus brekeke!

A dinoszauruszok korában élt a valaha volt legnagyobb béka, amelyet most rekonstruálták és állították ki New Yorkban.
2010. február 17. szerda 17:50 - HírExtra
A Beelzebufo ampinga névre "hallgató" pokoli teremtmény fosszíliái Madagaszkár szigetén kerültek elő. A tudósoknak tizenöt évükbe tellett, hogy megtalálják a 75 maradványt, amelyek alapján kikövetkeztették, miként is nézett ki a szörny. Végül egy szobrász agyagból "keltette életre" a hüllőt, amely jelenleg egy New York-i kiállítás sztárja más fura teremtmények, köztük a piszeorrú, vegetáriánus krokodil és apró, húsevő dinoszauruszok társaságában - olvasható a The New York Times (http://www.nytimes.com) online kiadásában.

"Ez volt eddig a legsúlyosabb béka, amely körülbelül 4,5 kilogrammot nyomott. Lesből támadt, és valószínűleg semmilyen táplálékot sem vetett meg. Egyaránt vadászott gyíkokra, kígyókra és emlősökre, bár elég nagy volt ahhoz is, hogy a tojásból épp csak kikelt dinoszauruszokat bekapja" - magyarázta David Krause, a Stony Brook Egyetem paleontológusa, aki a béka és más teremtmények fosszíliáit tárta fel Madagaszkár szigetén.
A Beelzebufo ampinga kinézete fölöttébb ijesztő volt. Amúgy hosszú, rózsaszínű nyelvvel büszkélkedett, testét pedig homokszínű bőr fedte annak köszönhetően, hogy félsivatagi környezetben élt.

"A béka 65 millió évvel ezelőtt élt egy olyan száraz területen, ahol időnként özönvízszerű esőzések zúdultak alá" - közölte David Krause, aki a korabeli üledék elemzése alapján állapította meg, hogy milyen környezetben volt honos a Beelzebufo ampinga.
A paleontológus meggyőződése szerint a pokolbeli teremtmény rokonságban lehet napjaink dél-amerikai díszes szarvasbékájával (Ceratophrys ornata).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását