2024. április 29. - Péter

Veszélyben a ritka denevérfaj

A nyugati piszedenevért választották magyar denevérkutatók 2010-ben az év denevérének, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a ritka faj veszélyeztetettségére.
2010. február 8. hétfő 19:05 - HírExtra
A denevérkutatással foglalkozó hazai természetvédők 2008 óta választják meg az év denevérét, a piszedenevérre internetes szavazás alapján esett a választás - mondta az MTI-nek Görföl Tamás, a Tolna Megyei Természetvédelem Alapítvány programvezetője.
Hozzátette: a 28, Magyarországon előforduló denevérfaj közül a piszedenevérrel ritkán lehet találkozni, mert elvétve fordul elő településeken.

Igazi otthona főként a hegyvidéki öreg erdők, idős tölgyesek, bükkösök. Az 5-6 centiméteres, 10 grammot nyomó, és jellegzetes orra alapján könnyen felismerhető piszedenevér szálláshelyét elsősorban az elváló fakéreg alatt találja meg, de szívesen beköltözik termeszétes vagy denevéreknek kihelyezett, mesterséges odúba is. Szinte kizárólag éjjeli lepkékkel táplálkozik.

Görföl Tamás beszámolt arról, hogy a Tolna Megyei Természetvédelmi Alapítvány szakemberei a Gemenci erdőben rádiós nyomkövetéssel tizenhárom szálláshelyet derítettek fel; a kutatásoktól olyan információkat remélnek, amelyek hozzájárulnak a faj céltudatosabb védelméhez.

A piszedenevér állományát a természetvédők szerint az intenzív erdőgazdálkodás, a tarvágások, a tájidegen fafajokkal végzett erdőfelújítás és a barlangokban telelő állatok zavarása veszélyezteti.

Mint az alapítvány programvezetője elmondta, a fakitermelések során az idős, elváló kérgű fákat vágják ki először, pedig ezek jelentik a piszedenevér fő búvóhelyeit. Az Európa-szerte veszélyeztetett faj túlélési esélyét a természetkímélő erdőgazdálkodás jelentheti - tette hozzá.

Jelenleg a hazai denevérfajok közül húsz védett, nyolc, köztük a piszedenevér, fokozottan védett. A faj egyedeinek természetvédelmi értéke százezer forint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását