2024. május 6. - Ivett, Frida

Rosszul alakult Erzsébetváros pénzügyi helyzete

Erzsébetváros önkormányzatának pénzügyi helyzete 2006-2008 között az eladósodottság több mint két és félszeresére növekedése miatt, a fizetőképesség kedvező irányú változása ellenére, összességében kedvezőtlenül alakult - tartalmazza az Állami Számvevőszék 2009-es ellenőrzéséről készült összefoglaló, melyet pénteken juttattak el az MTI-hez.
2010. január 29. péntek 13:14 - HírExtra
A főváros VII. kerületének önkormányzata nem biztosította a 2006-2009. évi költségvetési rendeletekben a költségvetési bevételek és kiadások egyensúlyát, mivel a tervezett költségvetési kiadások meghaladták a tervezett költségvetési bevételeket. A költségvetés végrehajtásánál 2006-ban és 2008-ban pénzügyi hiány, míg 2007-ben többlet keletkezett. A fizetőképesség fenntartásához az önkormányzat értékpapírt értékesített, hosszú lejáratú hiteleket vett fel és kötvényt bocsátott ki.

Az önkormányzat a szabályozottság és szervezettség tekintetében a 2006-2008 között nem készült fel eredményesen az európai uniós források igénybevételére és a várható támogatások felhasználására, mivel nem szabályozták a pályázatfigyelést végző és a döntési, illetve a döntés-előterjesztési jogkörrel rendelkezők közötti információszolgáltatási kötelezettséget, valamint nem írták elő a fejlesztési feladat lebonyolítását végző ellenőrzési kötelezettségét. A szabályozás hiányosságait 2008. december közepétől megszüntették, az előírásokat pályázati szabályzatban rögzítették.
A közérdekű adatok közzétételére vonatkozó kötelezettség elektronikus teljesítése során nem tartották be a jogszabályi előírásokat, mivel a céljellegű működési és felhalmozási támogatások egyharmadát, a pénzeszközök felhasználásával, a vagyonnal történő gazdálkodással összefüggő szerződések csaknem felét nem tették közzé.

Az ÁSZ szerint Erzsébetvárosban a "kialakított belső kontrollok működésének megbízhatósága összességében kiváló volt", továbbá "a gazdasági eseményekkel kapcsolatos kifizetések során a kialakított belső kontrollok működésének megbízhatósága kiváló volt", valamint "a belső ellenőrzés működésénél a kialakított kontrollok megbízhatósága összességében kiváló volt".

Az ÁSZ javasolta, hogy "a polgármester tájékoztassa a képviselő-testületet az ellenőrzés megállapításairól, segítse elő a javaslatok megvalósítását, készíttessen intézkedési tervet azok végrehajtása érdekében".

A korrupciós cselekmények miatt csaknem egy éve előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György erzsébetvárosi polgármestert legutóbb 2009 végén gyanúsította meg az ügyészség újabb sokmilliós fiktív tanácsadói szerződések miatt.

Hunvaldot az ügyészség tucatnyi tényállás kapcsán többek között hivatali vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, hűtlen kezeléssel és csalással gyanúsítja, melyeket bűnszervezetben követett el, így a gyanúsításban foglalt bűncselekményekért a törvény szerint akár 20 éves szabadságvesztés is kiszabható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását