2024. május 18. - Erik, Alexandra

Az EU-trió nagy lehetőség Kelet-Európa számára

Nagy lehetőséget jelent Közép-Európa számára, hogy 2011-ben egész évben két térségbeli állam - Magyarország és Lengyelország - tölti majd be az Európai Unió soros elnöki tisztségét, ezzel a keleti bővítés intézményesülni fog az unióban.
2010. január 29. péntek 19:35 - HírExtra
A fideszes politikus rámutatott, hogy Magyarország érdekei több ponton kötődnek Lengyelországéhoz, mint amennyi érdekközösség Spanyolországgal vagy Belgiummal fennáll. Ezért fontos lenne egyeztetni a spanyol-belga-magyar trió után következő hármas - lengyel-dán-ciprusi - elnökséggel is a kontinuitás érdekében.

Navracsics Tibor szerint a trió-program magas absztrakciós szinten fogalmaz meg terveket. Kedvezőnek tartotta, hogy tartalmazza például a keleti partnerséget és az energiapolitikát, amelyek lehetséges "leágazások" lehetnek a lengyel elnökség időszakába.

A frakcióvezető arról is beszélt, hogy a hármas elnökségnek meg kell találnia a helyét az EU új vezetési struktúrájában. Emlékeztetett, hogy az Európai Tanácsnak már állandó elnöke van, aki a jövőben várhatóan saját programmal is előáll, ami esetleg összeütközést okozhat a soros elnökséget éppen betöltő tagállammal. Tisztázásra szorulhat továbbá az is, hogy azokban az országokban, ahol az elnöknek is erősek a jogkörei, milyen bonyodalmakat okozhat, hogy ezáltal egy további szereplő lép be a vezetői struktúrába.

Stumpf István, a konferenciát szervező Magyar Tudományos Akadémia Politikai Tudományok Intézetének főmunkatársa előadásában arról beszélt, hogy az uniós elnökség egyszerre jelent nemzetstratégiai kihívást és lehetőséget Magyarország számára.

Magyarország szorult helyzetben lesz 2011 első félévében, mert várhatóan éppen a soros elnöksége alatt éleződnek ki az EU-ban a viták olyan kulcsfontosságú kérdésekben mint a kohéziós alap és a mezőgazdasági támogatások.

Stumpf István felvetette, hogy vajon Magyarország képes lesz-e majd itthon tartani az uniós elnökségre kiképzett köztisztviselői stábot, és képes lesz-e felhasználni ezeket az embereket a hazai közigazgatási modernizáció végrehajtásához.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását