2024. április 30. - Katalin, Kitti

Megteltek a helyi hajléktalanszállók

Teljes kihasználtsággal működnek a hajléktalanszállók Tolna megyében, ahol az idei télen is több, életveszélyben lévő emberen segített a krízisügyelet - tájékoztatták a szociális intézmények vezetői az MTI-t.
2010. január 27. szerda 09:23 - HírExtra
A szekszárdi, 26 férőhelyes hajléktalanszálló már november 1-je óta tele van, ezért éjszakára is megnyitották a nappali melegedőt, ahol így további 10-15 embert matracokon helyezhetnek el - számolt be az ellátásról Szűcs László, a Hajléktalansegítő Szolgálat szakmai vezetője.

Mint mondta, a tolnai megyeszékhelyen ennél jóval többen élnek hajlék nélkül, számukat 100-120 körülire becsülik. Télen sokan közülük egészségügyi intézményekben, ismerősöknél találnak menedéket, "aki pedig már hosszabb ideje az utcán él, rutinosabb, és megtanulja, hogyan lehet a hideget túlélni" - tette hozzá a szakember.

A szekszárdi szolgálatnál működik a Tolna megye teljes területéről hívható krízisügyelet telefonja, amelyen a segítségre szoruló hajléktalanokról lehet bejelentést tenni. A szolgálatvezető közlése szerint 2010. januárban hét-nyolc, életveszélyben lévő emberről érkezett jelzés a krízisvonalon. Ilyen esetekben a szolgálat munkatársai elmennek a helyszínre és a hajléktalanszállóra, ha kell, a hajléktalant kórházba, detoxikálóba szállítják. Ha az érintett saját felelősségére a szabadban marad, takaróval, élelemmel látják el.

A 12-12 férőhelyes paksi és dombóvári hajléktalanszálló vezetői arról számoltak be: egy-két rászorulónak van már csak hely. Mindkét intézmény tartja a kapcsolatot a szállón kívül élő hajléktalanokkal, bár utcai szociális munkára nincs működési engedélyük.
"Nem hagyunk senkit az utcán" - mondta Gogolák Róbertné, a paksi szociális otthon vezetője. Bár minden paksi hajléktalant befogadnak, néhányan visszautasíták a segítséget. Nekik a hajléktalanszálló egy munkatársa naponta élelmiszert, meleg teát visz - tette hozzá az intézményvezető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását