2024. április 23. - Béla

Kézilabda EB: kiesett a csapatunk

Csalódást keltve nem jutott be az ausztriai Európa-bajnokság középdöntőjébe, azaz a legjobb 12 közé a magyar férfi kézilabda-válogatott, miután a pénteki, sorsdöntő csoportmérkőzésen 33-26-ra kikapott a remek napot kifogó cseh csapattól.
2010. január 23. szombat 07:20 - HírExtra
Az ellenfélnél Filip Jicha egymaga 14-szer volt eredményes.
Csoknyai István szövetségi kapitány együttese azzal a céllal érkezett a kontinensviadalra, hogy kiharcolja a középdöntős szereplést, ám csak a franciák elleni döntetlen alkalmával játszott jól, a spanyolok és a csehek ellen nem, így befejezte szereplését.

D csoport, 3. forduló:
Csehország-Magyarország 33-26 (14-13)

Egyszerű volt a képlet: amennyiben a magyarok pontot szereznek, bejutnak a középdöntőbe, ha nem, búcsúznak, és nem teljesítik a minimális célkitűzést sem.

Csoknyai István benevezte a tornára Zubai Szabolcsot, akit különleges feladattal bízott meg, mégpedig azzal, hogy semlegesítse a csehek legjobb támadójátékosát, a német Kielben légiós, 2 méter magas és 100 kilós Filip Jichát. Más kérdés, hogy erre a magyar válogatott taktikája miatt csak elvétve volt lehetősége.

Mindkét csapat idegenesen, kihagyott helyzetekkel kezdett, az első gólra - melyet Laluska szerzett - két és fél percet kellett várni. Fazekas remekül kezdett a kapuban, és csak az 5. percben adta meg magát először - akkor is büntetőből. Schuch kiállítása alatt fordítottak a csehek, ettől kezdve felváltva estek a találatok, miközben a magyar hálóőr kivédte az addig háromszor eredményes Jicha hétméteresét. Az óriás egyre jobban magára talált, ő és a szenzációs napot kifogó Galia kapus vezérletével a cseh gárda lépéselőnybe került, negyedóra után már 7-4-re vezetett. A cseh szurkolótábor felállva éljenezte kedvenceit.

A magyar kapitány irányító poszton cserélt, Eklemovics helyett Császár jött be, és hamarjában két találattal tette le névjegyét. Amíg a csehek viszonylag könnyedén lőtték góljaikat, addig a magyaroknak a lövőhelyzetért is keményen meg kellett harcolniuk. Ebben a szakaszban Katzirz és Jan Filip vívott gólpárbajt.

Laluska kiállításával megtört a lendület, aztán a 23. percben, 12-8-as cseh vezetésnél Csoknyai időt kért. Ezután egyértelműen hatékonyabbá vált a támadójáték, sorozatban dobott öt góllal gyorsan sikerült egyenlíteni (13-13), így a rivális is időt kért. Schuch újabb büntetése során csak a cseh Vitek dobott gólt, szerencsével, labdája a kapufát és Fazekast érintve került a hálóba.

A fordulás után a csehek négy (!) gyors góllal nyitottak, miközben bosszantó hibák jellemezték a magyarok támadójátékát. A csehek változatlanul jól védekeztek, ha elveszítették a labdát, fegyelmezetten és gyorsan visszazártak, míg a magyar átlövők alig kerültek helyzetbe, a beállós és a szélsők szinte megjátszhatatlanok voltak. 14-18-nál Katzirzot is a kiállították, amikor letaglózta az akkor már nyolcgólos Jichát. Ebben a szakaszban azonban nem nőtt a különbség.

Húsz perccel a vége előtt, ötgólos hátrányban Csoknyai időt kért, nehogy elvesszen a maradék remény is. Fazekast Puljezevics váltotta. A Vrany kétperces büntetése alatt megszerzett lendületben 21-18-ra feljöttek a magyarok, ekkor azonban Laluskát küldték ki a bírók, a rivális pedig 25-19-re elhúzott. Ilyést is kiállították, és kezdett reménytelenné válni a továbbjutás kiharcolása.

Az utolsó tíz perc 27-21-es cseh vezetésről indult. Vrany újabb büntetése során valamelyest csökkent a különbség (28-24), azonos létszámban viszont jól őrizte előnyét a cseh gárda. A hajrában, az idő szorításában siettetni kellett a támadásokat, de a gólok helyett az eladott labdák száma nőtt...

Az Eb nagyon jól indult, sikerült döntetlent elérni az olimpiai és világbajnok franciák ellen, ám a spanyoloktól és a csehektől elszenvedett vereség megpecsételte a Csoknyai-csapat sorsát.

"Borzasztóan bánt a kiesés. Tisztában voltunk azzal, hogy nehéz csoportba kerültünk, és nem tudtuk megoldani a feladatot - kezdte értékelését a szövetségi kapitány. - Az átlövőink sajnos gyengén teljesítettek, emiatt sem a szélsők, sem pedig a beállósok nem tudtak helyzetbe kerülni a remekül záró cseh védőfal előtt.

A védelmünk sem működött jól, az ellenfél legjobb játékosát, Jichát képtelenek voltunk megállítani. Nekem kapitányként ez volt az első világversenyen. Biztos, sokat hibáztam én is, az pedig elemzésre vár, hogy a játékosok miben hibáztak. A közvélemény továbbjutást várt, főleg az első, franciák elleni meccs után. Aztán elfelejtettünk kézilabdázni. A küzdeni akarás és a lövőszázalék is nagyon leromlott. Ami a folytatást illeti: a vezetőkkel meg kell beszélni, hogyan tovább. Sajnos, a mostani búcsú miatt az olimpiai kvalifikációs vb selejtezőjében is kemény ellenfelet kaphatunk."

A kapitány szerződése elvileg a 2012-es londoni olimpiáig szól, ám addig minden év júliusában bármelyik fél - a szakember, illetve a szövetség - következmények nélkül felbonthatja.

Sinka László, a magyar szövetség elnöke - aki az európai szövetség (EHF) tagjaként a linzi csoportban megfigyelő, az MTI-nek elmondta: döbbenten áll a történtek előtt.
"Az extra kezdés után nem szabadna így szétesnie a magyar válogatottnak. Alaposan ki kell elemezni, mi történt, de ezzel természetesen megvárjuk a szövetségi kapitány beszámolóját. Méltatlan volt a szereplés a válogatotthoz, és itt nem csak a vereségekre, hanem a mutatott játékra gondolok."

Martin Liptak, a cseh válogatott szövetségi kapitánya:
"A spanyolok elleni súlyos vereség után fel tudtunk állni, és már a franciák ellen bebizonyítottuk, hogy tudunk jól játszani. Most, a magyarok elleni ki-ki meccsen pedig keményen harcoltunk. Támadásban, kapusteljesítményben és védekezésben is jobbak voltunk az amúgy jó játékosokból álló magyar csapatnál."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását