2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kézilabda: A minimális célkitűzést sem sikerült teljesíteni

A jó kezdés után látványos összeomlás: így foglalható össze a magyar férfi kézilabda-válogatott rövid szereplése az ausztriai Európa-bajnokságon.
2010. január 23. szombat 13:46 - HírExtra
Csoknyai István - akinek szövetségi kapitányként ez volt az első világversenye - azzal a céllal állította össze együttesét, hogy az kiharcolja a középdöntős szereplést, és jusson be a legjobb 12 közé. Ez nem sikerült, mert az utolsó két mérkőzésen gyengén játszott a gárda, és csak felvillanásai voltak.

Azt előre lehetett tudni, hogy nem lesznek könnyű meccsek, ám a kvartettből az első három hely valamelyikének megszerzése nem tűnt lehetetlenek. Sőt! A nyitófordulóban az olimpiai és világbajnok franciák csak remek hajrájuknak köszönhetően szereztek pontot a magyarok ellen, és mivel előtte a spanyolok alaposan elverték a cseheket, mindenki - a játékosok, a szakvezetők és a közvélemény is - azt hihette, nem lesz gond.

Csakhogy a második körben az olimpiai bronzérmes spanyolok - akik nagyon bíznak benne, hogy az Eb-re pihenőt kérő Nagy Lászlót sikerült átcsábítaniuk magukhoz, és a 2012-es londoni játékokon már őket erősíti - alaposan megleckéztették a Csoknyai-csapatot. Ráadásul a csehek közben kis szerencsével majdnem döntetlent játszottak a franciákkal.

A pénteki zárófordulóban aztán kiderült, hogy a magyar csoda nem három, hanem csak egy napig tartott. A csehek megint remek játékkal rukkoltak elő, míg a magyarok hiába küzdöttek, ez kevés volt. A rivális világsztárja, Filip Jicha úgy dobott 14 gólt, hogy abból csak egy született büntetőből. Rajta kívül Jan Filip 11-szer "köszönt be". Ezzel szemben a magyarok támadásban tragikus teljesítményt nyújtottak: a kapitányi karszalagot Nagy Lászlótól átvevő Eklemovics Nikola, valamint a Bundesligában edződő Ilyés Ferenc egyszer sem talált be, míg Krivokapics Milorad csak hétméteresből volt eredményes. A magyarok összesen hét átlövésgólt dobtak, a csehek háromszor annyit. A védelmük is jól zárt, és mivel a magyar átlövések nem jöttek be, a szélsők és a beállósok szinte megjátszhatatlanok voltak. Ehhez párosult még egy jó kapusteljesítmény is Martin Galiától.

Csoknyai István mindhárom Eb-meccsen "ezer fokon" égett, úgy mozgott a kispad előtt, mintha ő maga is még aktív játékos lenne - lelkesedése, odaadása példáként szolgálhatott volna játékosainak. Azonban ők az utolsó két meccsen - ahogy a kapitány fogalmazott - elfelejtettek kézilabdázni.

"Alapos elemzést igényel, hogy a franciák elleni remek játékunkat miért nem tudtuk megismételni. Amíg éles meccsen az ellenfélnél mindig van valaki, aki igazi vezér lesz, addig nálunk nem voltak ilyen játékosok. Nagyon bánt a kiesés " - fogalmazott Csoknyai, aki önkritikusan elismerte: biztosan ő is hibázott.

A magyar szövetség (MKSZ) elnöke, Sinka László nem akart elhamarkodottan, még a fájó búcsú hatása alatt bővebben nyilatkozni. Annyit mondott, hogy döbbenten áll a történtek előtt, és nem elsősorban a vereségek, hanem az utolsó két fordulóban mutatott játék miatt csalódott. Ahogy megjegyezte: méltatlan volt a mutatott teljesítmény a válogatotthoz, főleg az "extra jó" kezdés után.

Csoknyai szeptemberben kapott bizalmat, előtte nem látott el vezetőedzői feladatokat. A korábbi kiváló játékos évek óta dolgozik a Veszprém másodedzőjeként, és a válogatott mellett is tevékenykedett. Mostani megbízatása a 2012-es londoni olimpiáig szól, azonban a szövetség, illetve a szakember minden esztendő júliusában mindenféle következmények nélkül felbonthatja a szerződést.

Az elnökség bekéri az Eb-ről készítendő kapitányi beszámolót, aztán dönt Csoknyai sorsáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását