2024. május 2. - Zsigmond

Molnár Csaba: extrém helyzetbe kerültünk

Szinte napra pontosan a tél derekán járunk, így aktuális a kérdés: mi lesz, ha az orosz medvék ismét összeakaszkodnak az ukrán farkasokkal, s mi megint fűtés nélkül maradunk a csupasz, rózsaszín fenekünkkel? A kormány állítja: nincs okunk a vacogásra.
2010. január 19. kedd 07:59 - Nagy András
Két (hó)nap az élet

Befejeződött tavaly év végén a stratégiai biztonsági készlet betolása a szőregi gáztárolóba, ezzel teljesült a magyar energiapolitika egyik fontos célkitűzése – jelentette be Molnár Csaba kancelláriaminiszter pénteken. Ez összesen 1,4 milliárd köbméternyi biztonsági készletet jelent.

Molnár szerint ez nagymértékben járul hozzá a jövőben az ország földgázellátásának biztonságához egy válsághelyzet esetén. A MOL tulajdonában álló siófoki Földgázszállító Zrt. központjában tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: Magyarország Európában is egyedülálló biztonsági földgázkészlettel rendelkezik, amely a kereskedelmi célból tárolt készletekkel, valamint a hazai kitermelésből és az esetleges nyugati importból még különösen hideg időjárás esetén is képes két hónapig biztosítani az ország gázellátását.

Extrém biztonság, hacsak…

Molnár később egyenesen extrémnek nevezte a magyarországi energiaellátás biztonságát. Hacsak, - s ezt azért gyorsan hozzátette - valami nagyon jelentős műszaki hiba nem következik be. A kereskedelmi és stratégiai tárolók összes kapacitása egyébként 5,5 milliárd köbméter, s Molnár szerint van rá esély, hogy a jövőben megvalósuló beruházásoknak köszönhetően ez még tovább is fog növekedni. Ezzel együtt még a ma rendelkezésre álló tározók sincsenek csurig töltve: a föld alá süllyesztett teknőkben 3,2 milliárd köbméter kereskedelmi illetve 1,4 milliárd stratégiai készletet tárolnak.

Az eseményen Oláh Lajos, az energiaügyekért felelős minisztérium államtitkára is részt vett. Ő a biztonsági készletek felhasználásáról, valamint egy válsághelyzet esetén szükséges intézkedésekről szóló decemberi kormányrendeletről szólt.

Felmelegített válságforgatókönyv

Lakossági fogyasztó vagyok?
Az a felhasználó, aki saját háztartása fogyasztása céljára vásárol földgázt földgáz vételezésére megkötött szerződés alapján, és az így vásárolt földgázzal nem folytat jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet.
Válsághelyzet esetén elengedhetetlen egy jelentős állami beavatkozás, egy állami kontroll és ennek a részletes szabályozottsága – újságolta Oláh, bár ezzel sok hírt még nem közölt. Azonban, mint kiderült, "gáz" esetén az energiaügyi miniszter ma már egy rutinos vészforgatókönyvre hivatkozva tudja elrendelni a biztonsági tartalékok felhasználását. 

Persze már a mostani rendelet előtt is a KHEM vezetője volt döntési helyzetben, ennek megfelelően az államtitkár hangsúlyozta is, hogy valamilyen szabályozás már korábban is létezett. Viszont, mint mondta, a tavaly januári gázválság után „újragondolásra kerültek” egyes előírásai.

Változások

Nos, az egyetlen igazi rizikófaktor - amely esetleg bennünket, átlagfogyasztókat is érinthetett volna - kikerült a szabályzatból: a rendelet a felhasználókat ugyan ma is nyolc korlátozási kategóriába sorolja, a rendelet újabban ugyanakkor már megnevez néhány nem korlátozható fogyasztót, olyanokat, mint például a kórházak, kollégiumok, idősotthonok, a rendszerirányításhoz nélkülözhetetlen infrastruktúra, valamint hál’ istennek a lakosság.

Örüljünk neki, nem mindenhol van ez így.
Forrás: HírExtra.hu/Freepress.eu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását