2024. június 16. - Jusztin

Kényes kérdések az uniós biztosjelöltek meghallgatásán

Tíz új európai biztosjelölt meghallgatásán jutott túl kedd estére az Európai Parlament, és az eseménysorozat második napja után tarkább, árnyaltabb kép alakult ki az Európai Unió végrehajtó testületének februárban hivatalba lépő új kollektívájáról.
2010. január 13. szerda 07:46 - HírExtra
Több biztosjelölt is kapott kellemetlen kérdéseket, magyar szemmel kiemelt jelentőségű volt az alapjogokért is felelős új igazságügyi biztosjelölt, Viviane Reding meghallgatása volt. Szerdán kerül sorra a magyar biztosjelölt, Andor László meghallgatása az Európai Parlament foglalkoztatáspolitikai bizottságában. Az EP várhatóan január 26-án, plenáris ülésen szavaz az új biztosi testület egészéről.

Kellemetlen kérdést kapott a versenyügyi posztra jelölt Joaquín Almuniától is, például Győri Enikő (Fidesz) azt kérdezte, része volt-e a 2006-os magyarországi választások befolyásolásában a konvergenciaprogramra vonatkozó féléves brüsszeli halasztással. Almunia válaszában elhatárolta magát a magyar belpolitikától, ugyanakkor örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy most lejáró pénzügyi biztosi mandátumának végére Magyarország teljesíti azt a programot, amelyben megállapodott Brüsszellel.

Rumjana Zseleva bolgár biztosjelöltet (nemzetközi együttműködés, humanitárius segélyezés, válságkezelés) a meghallgatáson tisztázatlannak mondott pénzügyi érdekeltségeiről is faggatták, miután korábban elterjedtek olyan híresztelések, miszerint férje bűnözői körökkel állt üzleti kapcsolatban. Válaszaiban a jelölt kijelentette: nem igaz, hogy bármit eltitkolt volna saját vagy férje pénzügyi érdekeltségeivel kapcsolatban, és minden, őket érő vád megalapozatlan.

Az adó-, vám- és csalásellenes politikára jelölt litván Algirdas Semetát meghallgatása után érte kellemetlen meglepetés, miután az EP szocialista frakciója kételyeket fogalmazott meg felkészültségével kapcsolatban. A kétségek elsősorban a jelöltnek a csalások elleni fellépéshez kapcsolódó elképzeléseire vonatkoznak, de a képviselők csak később döntenek arról, elállnak-e emiatt Semeta megbízatásának támogatásától.

A leendő kereskedelmi biztos, a belga Karel De Gucht meghallgatásán szóba hozták, hogy a jelöltet az egykori belga gyarmat Kongóban nemkívánatos személynek nyilvánították, miután egy beszédében azt mondta: az unió évente több tízmillió eurót pumpál Kongóba, de az ottani politikai színtéren nincs megfelelő partner ahhoz, hogy a pénzt hatékonyan használják fel. De Gucht elhatárolódott akkori mondanivalójának kinshasai interpretációjától.

Ezen incidensektől eltekintve a jelöltek alapjában véve magabiztos fellépést mutattak. Az őket meghallgató bizottságok a közeljövőben alakítják ki álláspontjukat alkalmasságukról, és továbbítják azt az EP vezetése felé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását