2024. június 4. - Bulcsú

Nem lesz fideszes királycsináló kongresszus?

Bár négy évvel ezelőtt a Fidesz kongresszusa erősítette meg a választmány döntését a miniszterelnök-jelöltről, a legnagyobb ellenzéki párt hatályos alapszabálya nem ír elő ilyen kötelezettséget és a párt nem is tervezi, hogy ez ügyben összeül legfőbb tanácskozó és döntéshozó szerve.
2010. január 11. hétfő 20:15 - HírExtra
Most is hatályos a Fidesz 2006-ban hozott hivatalos döntése arról, hogy a párt miniszterelnök-jelöltje Orbán Viktor - közölte a Fidesz sajtófőnöke az MTI-vel hétfőn. Hozzátette, hogy "újabb döntés vagy eljárás ezzel kapcsolatban nincs napirenden".
Az MTI azzal kapcsolatban kérdezte meg Havasi Bertalant, hogy a Népszabadság hétfői számában azt írta: a Fidesz múlt heti, siófoki elnökségi ülésének több résztvevője felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenzéki párt alapszabálya nem teszi kötelezővé, hogy kongresszus döntsön a miniszterelnök-jelöltről.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője már tavaly október elején az MTI-nek adott interjújában kijelentette, a korábban meghozott és érvényben lévő személyi döntés úgy szól, hogy Orbán Viktor a Fidesz miniszterelnök-jelöltje, és ez mindaddig így is marad, amíg ezzel ellentétes döntés nem születik.

A négy évvel ezelőtti országgyűlési választások előtt, 2006. március 11-én a Fidesz országos választmánya miniszterelnök-jelöltnek Orbán Viktort, kormányfőhelyettes-jelöltnek pedig Mikola István volt egészségügyi minisztert javasolta a kongresszus
számára.

A párt XIX. kongresszusa nyolc nappal később, 2006. március 19-én ezt megerősítette, és Orbán Viktort miniszterelnök-jelöltnek, Mikola Istvánt pedig kormányfőhelyettes-jelöltnek választotta. (A küldöttek által leadott 1.342 szavazatból 1.334 támogatta Orbán Viktor kormányfő-jelöltségét.) A küldöttek támogatták a szövetség Hajrá, Magyarország című programját is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását