2024. április 20. - Tivadar

Gyakoribb a tüdőbetegség az alacsonyak közt

Valószínűbb a krónikus tüdőbetegség kialakulása az átlagosnál alacsonyabb emberek körében - állapították meg brit kutatók.
2010. január 11. hétfő 14:28 - HírExtra
A felméréshez több mint egymillió ember adatait nézték át.

A krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedők átlagosan 1,12 cm-rel voltak alacsonyabbak nem érintett társaiknál. A kisebb magasságra a hátrányosabb szociális helyzet adhat magyarázatot - írták a Nottinghami Egyetem kutatói a Journal of Epidemiology and Community Health című folyóiratban a BBC hírportál ismertetése szerint (www.bbc.co.uk).

A múltbeli tanulmányok ugyanis erős összefüggést mutattak a felnőttkori magasság és a COPD kialakulása között. Most arra voltak kíváncsiak, hogy a hatás megmaradt-e az életkörülmények javulásával is. Az összefüggés a legfiatalabb vizsgált korcsoportban, a 35 és 49 évesek között volt a legszembetűnőbb, a 90 éven felüliek esetében már csupán átlagosan 0,51 cm volt az eltérés. Ezt azzal magyarázták a kutatók, hogy az idősebb generáció beteg tagjai közül sokan elhaláloztak a közelmúltban.

A hátrányos helyzetűek két ok miatt is kitettebbek a betegségnek - magyarázta Richard Hubbard professzor, a tanulmány egyik szerzője. Egyrészt már a méhen belül, majd gyermekként is hiányos táplálkozás jellemzi e réteget, ami mind a növekedést, mind a tüdő fejlődését befolyásolhatja. Ehhez adódik annak nagyobb valószínűsége, hogy dohányos családokban élnek, ami növeli annak a kockázatát, hogy ő maguk is dohányoznak majd felnőttként. A dohányzás pedig az első számú oka a COPD-nek.
A kutatás tanulsága, hogy segíteni kellene a hátrányosabb helyzetű embereket abban, hogy tudatos táplálkozással vagy a dohányzás elhagyásával javítsanak életkörülményeiken és egészségükön - nyilatkozta Mike Morgan professzor, a British Thoracic Society elnöke. - Az érintett szakemberek pedig a dohányzás mellett a magasságot is figyelembe vehetnék, hogy idejekorán fényt derítsenek a betegségre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását