2024. április 29. - Péter

Felmondtak több buszsofőrnek

Több buszsofőrnek és műszaki szakembernek is felmondtak a BKV-nál szerda délelőtt, mert a cég által létrehozott "szuper kontrollcsoport" megállapította: akadályozták az autóbuszok forgalomba állítását; a sztrájkbizottság szerint a BKV jogszerűtlenül bocsátotta el a munkavállalókat; a közlekedési társaság közölte, hogy továbbra sincs megállapodás a cégvezetés és az érdekképviseletek között.
2010. január 6. szerda 22:27 - HírExtra
Eközben továbbra is fennakadások voltak a BKV-buszok közlekedésében; szerda délelőtt 15 viszonylaton voltak késések, kora délután viszont már csak 12 buszvonalon.
Az MTI-vel egy neve elhallgatását kérő szakszervezeti forrás közölte, hogy két-két buszsofőrt bocsátottak el a dél-pesti, a kelenföldi és az óbudai buszgarázsból, és több műszaki szakembernek is felmondtak. Az érintettek már szerda délelőtt távoztak a cégtől.
A BKV azt közölte, hogy a szerdától működő "szuper kontrollcsoport" tevékenységének köszönhetően Budapesten lényegesen javult a buszközlekedési helyzet; a csoport érezhetően akadályozza a munkalassítási folyamatot.

A cég közleménye szerint szerda reggel 58 autóbusszal kevesebb volt a garázsból ki nem adott járművek száma, és a gyors intézkedések eredményeként csak 150 autóbusz nem állt forgalomba, ugyanis az azonnal javítható hibák kiküszöbölése, hiányok pótlása a helyszínen megtörtént. Mindezek következtében 30 vonalon jelentős mértékben javult a közösségi közlekedés színvonala.

Két járművezetőt azonnal elbocsátottak, további hat elbocsátás folyamatban van. A műszaki igazgatóság területén - a hatékonyabb munkavégzés érdekében - hat vezetőt (üzemvezető, szolgálatvezető, művezető) helyeztek át. Több olyan vizsgálat indult, amely a műszaki feltételek és bizonyos hibák eredetét vizsgálja, ezek eredménye később várható - tájékoztatott a BKV.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője az MTI-nek szerdán reggel azt mondta: a kontrollcsoport is azt bizonyította, hogy a műszaki meghibásodások léteznek a BKV buszainál, és több olyan járművet ők irányítottak vissza, amelyeket a műszakiak kiadtak volna a forgalomba.

Nemes Gábor szerint a BKV jogszerűtlenül bocsátott el munkavállalókat és közölte: minden támogatást meg fognak adni az elbocsátottaknak.

A sztrájkot hirdető szakszervezetek mindent el fognak követni, hogy meggátolják azt a félelemkeltő eljárást, amelyet a BKV a munkavállalók ellen indított - mondta Nemes Gábor. Szerinte nem méltó a BKV-hoz, hogy ilyen eszközöket vet be, nem figyelve arra, hogy családok életét teheti tönkre.

A LIGA Szakszervezetek közölte: felháborítónak tartja a BKV módszerét, amellyel a kollektív szerződés nélkül maradt buszvezetőket megfélemlíti, és felszólítja a menedzsmentet, hogy a felmondással illetve fegyelmivel sújtott munkavállalók jogviszonyát haladéktalanul állítsa helyre.

A BKV szerda este közölte, hogy továbbra sem született megállapodás a cég vezetése és az érdekképviseletek között. A BKV menedzsmentje azt kérte a sztrájkot kezdeményező szakszervezetektől - melyek száma kettővel nőtt -, hogy mivel a sztrájktárgyalás a kollektív szerződést érintő témákról szól, és arról csak az összes szakszervezet jelenlétében lehet tárgyalni, vonják vissza a sztrájkbejelentést, és folytassák a kollektív szerződés vitáját a többi szakszervezet bevonásával.

A szakszervezetek visszautasították ezt az ajánlatot, amit csak abban az esetben tartottak volna elfogadhatónak, ha a munkáltatónál elmozdulás van a korábbi ajánlatához képest - közölte a BKV.

A közlemény szerint a szakszervezetek a tárgyalás során úgy döntöttek: abban az esetben fogadják el a havi 6 ezer forintos hideg étkezési utalvány helyett a 8 ezer forintos meleg étkezési utalványt, ha az év végi 45 ezer forintos utalványt is megkapják a munkavállalók, valamint ragaszkodnak a 3-3 százalékos önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári tagdíj-kiegészítéshez, azok 10-10 ezer forintban történő maximalizálásával. Ajánlatuk csomagként értendő.

Horváth Csaba (MSZP), Budapest kormánybiztosa felszólította azokat, akik "visszaélve a közösség bizalmával" akadályozzák a fővárosi közösségi közlekedés zavartalan működését, hogy fejezzék be a budapesti és az agglomerációban élő utazóközönség érdekeinek megsértését és inkább működjenek együtt a korszerűbb közösségi közlekedés megteremtésében.

A kormánybiztos szerint elfogadhatatlan az a helyzet, hogy a BKV szakszervezeti vezetőinek egy része a dolgozókat felhasználva, saját kicsinyes érdeküktől vezérelve, vagy kifejezett pártpolitikai érdekeket kiszolgálva, káoszt teremtenek a budapesti közösségi közlekedésben.

A Fidesz szerint Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester és Horváth Csaba (MSZP) kormánybiztos az első számú felelőse a Budapest utcáin tapasztalható "zűrzavarnak, káosznak, fejetlenségnek". Jól látni, hogy Horváth Csaba hogyan tett rendet a BKV-nál - mondta Wintermantel Zsolt fideszes fővárosi képviselő budapesti sajtótájékoztatóján, utalva a BKV buszjáratainál tapasztalható zavarokra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását