2024. június 17. - Laura, Alida

A piac újabb 50 bázispontos kamatcsökkentést vár hétfőn

Kamatdöntő ülést tart hétfőn a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, a piac a jegybanki alapkamat újabb 50 bázispontos mérséklését várja, így az irányadó kamat a jelenlegi 6,5 százalékról 6,0 százalékra változhat.
2009. december 20. vasárnap 13:26 - HírExtra
A Reuters felmérésében résztvevő 23 budapesti elemző közül 22 vár kamatcsökkentést, közülük 16-an újabb 0,5 százalékos kamatvágást jeleznek. A várt 50 bázispontos csökkentéssel az alapkamat 20 éves története során csak 2005. szeptember 20. és 2006. június 20. között jegyzett legalacsonyabb szintjére térhet vissza.

A jegybank a korábbi kamatcsökkentés legfőbb indokaként a 2010. évi várható 3 százalékos inflációs céljának alulteljesítését, valamint nemzetközi piacok magas, forintbefektetések szempontjából kedvező kockázatvállalási hajlandóságát hozta fel.

Az idézett felmérésben megkérdezett elemzők 5,7 százalékos éves inflációra számítanak 2009. decemberében, magasabbra a novemberi 5,2 százaléknál, de várakozásaik szerint a jövő év végére az infláció már 2,7 százalékra csökken.

A monetáris tanács legutóbbi kamatdöntő ülésén hatan szavaztak 50, ketten 75 bázispontos jegybanki alapkamat-csökkentésre, és egy szavazat volt 25 bázispontos csökkentés mellett. A kamatdöntő testület június óta, amikor a kamat 9,0 százalékon állt, minden hónapban 50 bázisponttal faragta le az alapkamatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását