2024. május 21. - Konstantin

Lendvai: a nőpolitikai program is fontos

Lendvai Ildikó szerint a gazdasági világválság felhívta a figyelmet arra, hogy a pártok programjában szükség van nőpolitikai mondandóra.
2009. december 11. péntek 11:53 - HírExtra
Az MSZP elnöke a Baloldali Feminista Hálózat konferenciáján pénteken Budapesten közölte: tisztességes pártnak kell rendelkeznie nőpolitikai mondanivalóval, és ő arra törekszik, hogy az MSZP ilyen párt legyen.

A nőpolitikai mondanivaló nem szakítható el az általános emancipációs mondanivalótól - hangsúlyozta.

Szerinte, ha külön van például aranyoskodó, ifjúsági és női kiadása egy programnak, az konzerválja azt, ami ellen fel kellene lépni, és nem emancipál.

A pártelnök szerint a gazdasági világválság felhívta a figyelmet arra, hogy a pártok programjában szükség van nőpolitikai mondandóra. A témák közzé sorolta a negyven-ötven feletti nők kiszolgáltatottságát a munkaerőpiacon, a kisgyermekes anyák, illetve a szürkegazdaságban foglalkoztatott nők problémáit.

Lendvai Ildikó szerint válság idején két oldalról leselkedik veszély az emancipációra. A válság egyrészt mindig felszabadítja az előítéleteket a gyengébbekkel szemben, legyenek azok cigányok, szegények, vagy a nők, másrészt a válság okozta biztonságvágy jogos igényére konzervatív, rendpárti válasz születik, vagyis "mindenki a helyére, nők a konyhába".

A pártelnök szerint a jogos biztonság igényére kétfajta válasz létezik, a jogkorlátozó és egy jogkiterjesztő, emancipációs válasz. A politikus a második válasz megtalálását sürgette.

Alföldi Andrea feminista történész az "új szálasi nemzedékről" úgy fogalmazott: ma a félelem társadalma lettünk, gyáva demokraták.

Szomorú és megbocsáthatatlan bűn minden egyes magyar demokratának, hogy nem tudta karanténba zárni őket - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását