2024. május 4. - Mónika, Flórián

Oszkó szerint látszatvita folyik a büdzséről

Látszatvita folyik csak a 2010-es költségvetésről Oszkó Péter szerint, aki az ellenzék 7-7,5 százalékos jövő évi hiány előrejelzését szakmai megközelítést nélkülöző, politikai kampány részének tekinti.
2009. december 10. csütörtök 18:38 - HírExtra
Egyben óv is azoktól az intézkedésektől, amelyek ilyen mértékű deficitet eredményezhetnek. A pénzügyminiszter az MTI-nek adott interjúban értelmezhetetlennek nevezte Matolcsy György bejelentését egy új költségvetés július elsejei hatálybalépéséről. Azt mondta: ha az új kormány új büdzsét állít össze, arra leghamarabb szeptember-októberben kerülhet sor.

A Fidesz gazdaságpolitikusa által ismertetett új évközi adócsökkentésről pedig úgy vélte: éppen egy ilyen lépés növelhetné a hiányt és az államadósságot, amelyet nem fogadnának el a piacok, így ennek hatása jelentős károkat okozna az országnak. Emelkednének az állampapírhozamok és jelentősen gyengülhetne a forint is - sorolta. Emlékeztetett rá: ezek a hatások már jelentkeztek a görög államadósság visszaminősítése miatt is, "könnyen elképzelhető, hogy mi történne, ha Magyarország megint hitelből kezdene költeni".

Az ellenzék a bürokrácia leépítését nevezi meg a jövő évi adócsökkentés egyik forrásaként, amit Oszkó Péter tévedésnek tart. A bürokrácia leépítése nem a költségvetés, hanem a vállalkozások kiadásait csökkenti, nem növeli a költségvetési bevételeket - figyelmeztetett. A bürokrácia csökkentése folyamatban van, annak folytatása már elsősorban a helyi hatósági szinteken lehet kívánatos, de még ha az további intézmények szűkítésével, megszüntetésével járna is, csak egy-másfél év múlva jelenthet többletforrást, jövőre csak a kiadásokat növelnék az ezzel járó feladatok és az elbocsátások miatti végkielégítések.

A 2010-es büdzsé szigorú, konzervatív tervezésen alapul és végrehajtásával elérhető a 3,8 százalékos eredményszemléletű államháztartási hiánycél - szögezte le ismét.

Az ellenzéki elképzelések végrehajtására Oszkó Péter szerint a magyar gazdaság adottságai nem teremtenek lehetőséget, a gazdaságilag nem megalapozott, pénzügytechnikailag is hamis érvekre épülő programot pedig meglehetősen rossz néven venné az országtól a piac.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását