2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Jobb ötletei vannak annak, aki a tollat ragad

Az általános iskolás gyerekek több tartalommal töltik meg mondanivalójukat, ha papírra írnak, mintha billentyűzeten pötyögnek - derül ki egy amerikai tanulmányból.
2009. december 1. kedd 14:06 - HírExtra
A felmérés szerint ez éppúgy érvényes az átlagosan fejlett író- és olvasókészség, mint írási nehézségek esetében.

Virginia Berninger, a Washingtoni Egyetem kutatója csapatával több mint 200 másodikos, negyedikes és hatodikos gyereket tesztelt. A gyerekeknek először az ábécé összes kisbetűjét kellett papírra vetniük helyes sorrendben, majd ugyanezt billentyűzeten bepötyögni. Mindkét feladatot a lehető leggyorsabban és legpontosabban kellett elvégezniük.

Ezen kívül meg kellett fogalmazniuk egy mondatot, amely az "írás", és egyet, amely az "olvasás" szóval kezdődik. Végezetül tíz percet kaptak arra, hogy az "olvasás" és "írás" témában fogalmazást írjanak - kézzel, illetve géppel.

Korosztálytól és írásproblémáktól függetlenül a gyerekek jobban írták meg a fogalmazást, ha a tollat használták - mutattak rá a kutatók a Learning Disability Quarterly című szaklapban a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de) szerint.

A negyedikesek és a hatodikosok ezen kívül teljesebb mondatokat fogalmaztak meg, ha kézzel írtak. Csupán az ábécés feladatnál bizonyult jobb megoldásnak a billentyűzet, akkor ugyanis csak le kellett nyomni a billentyűt, nem pedig megformálni a betűket.

Felnőttek agyán végzett képalkotó vizsgálatok is kimutatták már, hogy a betűk kézzel való megformálása előnyösebb a billentyűzet használatánál. Egy hasonló, gyerekeken végzett agyszkenneléses tanulmány pedig igazolta, hogy az ujjak mozgása a betűk képzése közben fokozza a gondolkodást.

A kutatók szerint ezért jobb, ha a tanítás része marad a kézzel való írás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását