2024. május 5. - Györgyi

Jégszikla temette el a magyar hegymászókat?

Jégsziklaomlás temethette maga alá az október végén Kínában eltűnt magyar hegymászókat - mondta Mécs László hegymászó keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.
2009. december 1. kedd 18:50 - HírExtra
A hegymászó, aki a baleset helyszínén is tájékozódott a történtekről, elmondta, hogy a kínai hatóságoktól megkapott fényképek és a mentőexpedíció beszámolója szerint is az a legvalószínűbb, hogy jég- és sziklaomlás végzett a négy magyar hegymászóval.

Mint elmondta, eddig nem sikerült a magyarok nyomára akadniuk a helyi hatóságoknak. A helikopteres mentést egyébként hétfőn is megismételték, és ezúttal magasabbra emelkedtek, mint előzőleg, de az eredményről eddig nem érkezett hír. Igaz, ha megtalálták volna őket, akkor azt már közölték volna - tette hozzá.

A gyalogos mentésben résztvevők azért nem folytatták a keresést, mert nagyon veszélyes volt a terep, másrészt pedig távcsövekkel jól belátható volt a még hátralévő rész - mondta a hegymászó, hozzátéve, hogy a keresést egyelőre lezárták.

Mécs László szólt arról is, hogy a térségben a hegymászók kiutazása előtt volt egy erős földrengés, ami könnyen meglazíthatta a sziklákat.

A négy magyar hegymászó október 7-én indult a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány egyik hegyének meghódítására. A hegymászóknak október 31-én kellett volna visszaérkezniük a tartomány székhelyére.

Korábban a kínai hatóságok az MTI-vel azt közölték, hogy 2006 óta Szecsuanban hegymászás közben 28-an haltak meg, hatvan százalékuk kínai. Ebben az évben, június óta Kínában 18 hegymászó halt meg, közülük 11-en (a magyarok mellett 3 amerikai, 2 orosz és 2 kínai) abban a tartományban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását