2024. május 4. - Mónika, Flórián

Takarékos, világos célok a költségvetésben

A kormányszóvivő szerint a jövő évi költségvetés - amennyiben elfogadja hétfőn a parlament - több szempontból is különleges lesz, kis lépés a parlamentnek, nagy lépés Magyarországnak.
2009. november 29. vasárnap 13:01 - HírExtra
Szollár Domokos az MTI-nek vasárnap ezt azzal indokolta, hogy soha nem volt még ilyen korán Magyarországon zárószavazás költségvetésről, és soha nem volt még választási évben ennyire takarékos költségvetés.

Úgy fogalmazott: a jövő évi büdzsé elfogadása kis lépés a parlamentnek, nagy lépés Magyarországnak.

Különleges azért is, mert 2010 rendkívüli jelentőségű év lesz a világgazdaságban, ezért rendkívüli költségvetést kell készíteni - tette hozzá a kormányszóvivő.

Emlékeztetett arra: a magyar gazdaság teljesítménye a nemzetközi válság miatt idén és jövőre összesen mintegy 7,5 százalékkal csökken. Ezért - mint mondta - az állam feladataira, közös ügyeinkre így nagyságrendekkel kevesebb pénzt lehet költeni, egyhavi jövedelemmel kevesebbel tud gazdálkodni a kormány.

A Bajnai-kormány ezért nagyon takarékos, de világos célokkal rendelkező költségvetést készített - mondta Szollár Domokos.

Szavai szerint a 2010-es büdzsé összegzi a válságkezelő kormány eddigi intézkedéseit, és megteremti a 2010-es adócsökkentés fedezetét. Ennek eredményeként egy átlagos fizetésű alkalmazott jövőre másfél havi bérrel többet visz haza, öt százalékkal csökkenek a vállalkozások terhei és így 400 milliárd forinttal többet spórolnak meg.

A kormányszóvivő fontosnak tartja azt is, hogy a jövő évi költségvetés hosszú távon egyensúlyban tartja Magyarországot, ami a stabil forinthoz és csökkenő banki kamatokhoz vezet. Ez pedig az 1,7 millió devizahitellel rendelkező család terheit csökkenti - jelentette ki.

Mint mondta, a jelentős kiadáscsökkentés mellett a jövő évei költségvetésben több pénz jut a társadalmi szolidaritásra és a munkahelyteremtésre. Az idei 97 után jövőre 117 milliárd forint jut az "Út a munkához programra" és 17,5 milliárd forinttal elindul az "Út a munka világába" elnevezésű foglalkoztatási program.

Kitért arra: bővül a kríziskezelő program és szélesedik a gyermekétkeztetési rendszer, továbbá kétmillió háztartás terhei csökkennek azzal, hogy a távfűtés az alsó, ötszázalékos áfakulcsba kerül.

Szollár Domokos felhívta a figyelmet arra: jövőre több pénz jut a biztonságra is. A rendőrség hétmilliárd forinttal több pénzből gazdálkodhat, hárommilliárd forinttal elindul a településőr program és megduplázódik a térfigyelő kamerák száma is.

"2010-ben miénk lehet a legerősebb költségvetés Európában, és a legjobb pozícióban, megerősödve kerülhetünk ki a válságból" - hangoztatta, hozzátette: a térségben Magyarországon lehet a leghamarabb a legnagyobb arányú gazdasági növekedés, újra a régió éllovasai lehetünk. Az újbóli gazdasági növekedéshez stabil alap kell, amelyől elrugaszkodhatunk: ez az alap a 2010-es költségvetés - közölte.

A kormányszóvivő beszélt arról is, hogy a jövő évi büdzsé az önkormányzatoktól és a közösségi közlekedéstől vonja el a legtöbbet. Előbbiek 2009-hez képest nyolc százalékkal kevesebből gazdálkodhatnak, a közösségi közlekedéstől pedig mintegy 40 milliárd forintot von el a kormányzat.

Szollár Domokos hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a 2010-es költségvetésben jelentős tartalékok vannak azért, hogy az előirányzott hiány mértékét tartani lehessen, illetve - az idei évvel ellentétben - kamatkockázati tartalékot is betervezett a kormány a jövő évi büdzsébe.

Emlékeztetett: a jövő évi költségvetés bevételi főösszege 12.662,68 milliárd forint, míg a kiadások főösszege 13.533,026 milliárd forint. A kitűzött, 3,8 százalékos hiánycél ezekkel a sarokszámokkal tartható: továbbra is 870.346,2 millió forintos deficitet tartalmaz a költségvetés - mondta a kormányszóvivő.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását