2024. május 2. - Zsigmond

Egy neonáci szervezet robbantott

A Combat 18 elnevezésű szélsőjobboldali szervezet vállalta a felelősséget egyes orosz honlapok szerint a Nyevszkij Expressz ellen pénteken este elkövetett robbantásos merényletért.
2009. november 28. szombat 19:32 - HírExtra
A Combat 18-at a Vér és Becsület elnevezésű neonáci szervezet katonai szárnyának tekintik, 91-ben alakult, s azóta a nyugat-európai országokban folyamatosan fellépnek tagjai ellen a hatóságok. A jelen ismeretek szerint Nagy-Britanniában, Belgiumban, Németországban és Oroszországban működik szervezete - ez utóbbit szombaton orosz jogvédők megerősítették. Az orosz szervezet tagjait erőszakra különösen hajlamosnak tartják.

A szervezet az egyik honlapján jelentette be, hogy tagjai követték el a merényletet, s a közönség erről egyebek között több hírportálról - így a news.ru honlapról - valamint az Eho Moszkvi rádió adásából értesült. A hatóságok egyelőre kétkedéssel fogadták a bejelentést, de hangsúlyozták, hogy minden irányban nyomoznak.

Éppen a Nyevszkij expressz ellen már két éve is elkövettek hasonló merényletet, és akkor is felmerült, hogy a szélsőjobb állhat mögötte, de akkor végül kaukázusiak kerültek bíróság elé. Orosz jogvédők szerint a Combat 18 két napja egy robbanószerkezet nélküli, "ál-pokolgépet" helyezett el a szentpétervári metróban. Nemrég Moszkvában lelőtték az antifasiszta mozgalom egyik fiatal vezetőjét: bizonyos, hogy a tettesek neonácik voltak, de a Combat 18 eddig nem került szóba.

Megfigyelők szerint nem világos, ki ellen irányult a mostani merénylet, a Nyevszkij expresszen ugyanis többnyire turisták és üzletemberek, hivatalnokok utaznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását