2024. április 19. - Emma

Legendák vagyunk?

A városi legendák voltak, vannak, és lesznek is. De vajon miért alakultak ki ezek az anekdoták? Alábbi írásból ez is kiderül, és még egy-két igen mulatságos sztroit is megismerhetünk.
2009. november 21. szombat 08:20 - Győry S. József
Ki ne ismerne megdöbbentő, avagy vicces sztorikat, amelyek gyakran hihetetlennek tűnhetnek? Talán nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy mind ismerünk ilyeneket. Egy probléma van velük: igen gyakran az eredetük bizonytalan, ellenőrizhetetlen, azaz olyanok, mint a népmese. Mindenki hozzáad egy kicsit, vagy elvesz belőle saját szájíze szerint, terjedése pedig az internet jóvoltából tulajdonképpen határtalan, ellenőrizhetetlen. A városi legendákról van szó. Tanuljon, csodálkozzon, és nevessen a kedves Olvasó. Ugyanis lesz rá alkalma.

A városi legendák eredete

A városi legenda fogalmát elsőként egy bizonyos Jan Harold Brunvand angol professzor írta le könyvében 1981-ben, melyben felállított két alapvető törvényt: ezek a történetek nem tartoznak hozzá az úgynevezett tradicionális – ha jobban tetszik primitív – társadalmakhoz, illetve modern, elvárosiasodott életünk részletes, akár tudományos megértéséhez behatóan szükséges megvizsgálni a városi legendákat.
Felépítését tekintve a városi legenda abban különbözik a pletykától, hogy a szereplők kiléte elhanyagolható, sokszor teljesen lényegtelen. Az új keletű legendák korunk félelmeiből, avagy tévhiteiből táplálkoznak, így gyakran hallhatunk orvosi műhibákról, fertőzött élelmiszerekről, vagy bestiális kegyetlenkedésekről bennük.

Néhány városi legenda

Pórul járt BMW-sek.

Budapest, napjainkban. Egy mikrobusz halad az Andrássy úton, a Deák tér felé. A sofőr valószínűleg részeg, esetleg külföldi, ugyanis feltűnően lassan közlekedik. Folyamatosan balra indexel, ám befordulni jó darabig nem tud ezen a szakaszon. Mögötte egy BMW - amolyan tipikus sötétített üvegű maffiajárgány – igen hamar megunja ezt a csigatempót, és hangos, hosszan tartó dudálással próbálja a furgon sofőrjét sebesebb tempóra ösztönözni, eredménytelenül. Az egyetlen reakció a próbálkozására egy félreérthetetlen nemzetközi jelzés.

A BMW sofőrje megunva az eredménytelen próbálkozást, és a megaláztatást, amolyan igazi akciófilmekhez méltó manőverrel próbálja megállítani a mikrobuszt: villámgyorsan megelőzi, és keresztbeáll az úton, hasonlóan T. J. Hookerhez. Kipattan belőle négy megtermett, kopasz roma, az egyik a már álló kisbusz mellé siet, szabályszerűen feltépi az ajtót, és abban a pillanatban hanyatt bukfencezik, mint részeg napközis a rózsabokorban. A sofőr a jól irányzott rúgás után kiszáll a járműből, és pillanatok alatt elintézi az önjelölt artista társait is. Az „előadás” sikeresnek bizonyul, a járókelők egy emberként tapsolnak, hiszen valaki végre megregulázta a türelmetlen, nagyképű sofőröket megszemélyesítő, BMW-s úriembereket. A rendezvény fénypontjaként egy kis sárga autóból kikiabál egy férfi: „Látod…? Ezért kellett volna megtanulnod olvasni!” A kisbusz oldalára mutat, amin egy felirat tudatja: „Fehérorosz Karateválogatott.”

Az amerikai haditengerészet céltudatos kapitánya


Ez az eset is állítólag megtörtént, feljegyezték az amerikai haditengerészet egyik rádiózási naplójában. Álljon itt a párbeszéd, a teljesség igénye nélkül.
„ Azonnal térjen ki észak felé 15 fokkal.
- Javaslom, hogy ön térjen ki dél felé 15 fokkal.
- Megismétlem, térjen ki észak felé 15 fokkal, máskülönben összeütközünk.
- Én nem tudok kitérni, térjen ki ön 15 fokkal.
- Én az amerikai haditengerészet tisztje, az amerikai flotta egyik hajójának kapitánya vagyok. Utoljára mondom térjen ki.
- Én pedig szolgálatos a világítótoronyban.

A félreértett Casanova

Egy fiatalember a kedvesét születésnapja alkalmából egy ajándékkal szerette volna meglepni, de mivel még rövid ideje jártak, nem tudott megfelelő ajándékot választani neki: végül egy kesztyű mellett döntött, gondolván arra hogy romantikus, de mégsem túlzottan személyes az ajándéka. A fiatalembert a kedvese húga is elkísérte a vásárlásra, mint ahogy a végén kiderül, talán nem kellett volna. A húg bugyit vett magának, az eladónő pedig véletlenül felcserélte a csomagokat. A cserét senki nem vette észre. A romantikus lelkületű ifjú egy levél kíséretében elküldte párjának a kesztyű helyett bugyit tartalmazó csomagot. Íme a levél.

"Azért választottam ezt, mert úgy vettem észre, hogy nem szoktál ilyet viselni, mikor este találkozunk. Ha a húgod nem lett volna velem, a hosszú gombosat választottam volna, de ő is rövidet visel, amit könnyebb levenni.

Ez az árnyalat nagyon kényes, de az eladóhölgy megmutatta a sajátját, amit az elmúlt három hétben viselt és alig volt még koszos. Felpróbáltattam vele a tiedet és igazán jól nézett ki benne. Bárcsak ott lehetnék veled, hogy én adjam rád elsőnek, mert nem kétséges, hogy más kezek is érinteni fogják, mielőtt még találkozhatnánk. Amikor leveszed, ne felejts el kicsit belefújni mielőtt elteszed, mert a hordástól természetszerűleg kicsit nedves lesz. Gondolj csak arra, hányszor fogom megcsókolni az elkövetkezendő évben. Remélem pénteken is rajtad lesz. Szeretettel: XY

U.i.: A legutolsó divat szerint vissza kell hajtani, hogy kilátsszon egy kis szőr."

Városi legendák szerepét mi is eljátszhatjuk akár, a kérdés az, hogy tanulsággal tudunk szolgálni embertársainknak, vagy pusztán a viccek szenvedő alanyát alakítjuk majd, mindannyiunk közös színházában: az életben.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását