2024. április 23. - Béla

Kiegyezett a romákkal

Miután megállapodott a térség és Jász-Nagykun-Szolnok megye roma vezetőivel, elállt attól a szándékától, hogy kitiltsa benzinkútjáról a cigányokat - közölte a jászalsószentgyörgyi töltőállomás tulajdonosa az MTI-vel.
2009. november 15. vasárnap 10:46 - HírExtra
Szabó László elmondta: pénteken szóban, szombaton pedig egy együttműködési megállapodástervezet szentesítésével írásban is megállapodott a térség és a megye cigány kisebbségi önkormányzatainak vezetőivel.

A dokumentum lényege, hogy az érintett roma vezetők személyesen igyekeznek jobb belátásra bírni azokat a - benzinkút-tulajdonos szerint roma - autósokat, akik tankolás után rendszeresen fizetés nélkül távoznak a töltőállomásról. Így nyújtva segítséget a vállalkozó kárának megtérítésében és hasonló esetek megelőzésében.

Emellett a felek kezdeményezik, annak a jelenleg még érvényben lévő joggyakorlatnak a megszüntetését is, miszerint aki 20 ezer forint alatti értékben lop, az nem követ el bűncselekményt, tette csak szabálysértésnek minősül, melyet nem rendőrségi, hanem közigazgatási eljárás keretében vizsgálnak - tette hozzá Szabó László.

A férfi hangsúlyozta: a papír aláírását követően azonnal eltávolította a létesítményre korábban kitett feliratot, amelyen egyebek mellett az volt olvasható: "Az elmúlt időszakban bekövetkezett események késztetnek arra, hogy a tulajdonomat képező és általam üzemeltetett benzinkutat bezárom a roma, cigány kisebbség előtt."

Ezt a felhívást egyébként többek között az igazságügyi miniszterhez, a kisebbségi ombudsmanhoz és a megyei rendőrfőkapitányhoz is eljuttattam. Vállalom érte a felelősséget. Ha megbüntetnek kifizetem, ha elítélnek, leülöm” - fogalmazott a vállalkozó.
A töltőállomás tulajdonosa állította: évente 750 ezer forint kár éri azért, mert többen nem fizetnek a tankolás után, s állítása szerint a kamerák felvételei, valamint a szemtanúk egyértelműen bizonyítják, hogy romákról van szó.

Az RTL Klub szombat esti híradója számolt be arról, hogy hétfőtől nem szolgál ki a benzinkútján romákat egy jászalsószentgyörgyi férfi, mert évente több százezer forintnyi üzemanyagot lopnak el tőle. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság szerint alkotmányellenes, ha a férfi nem enged be romákat a kútra. A benzinkút egy nemzetközi hálózathoz tartozik, amelynek képviselője közleményében azt írta az RTL Klubnak: elhatárolódik a létesítmény üzemeltetőjétől, és megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását