2024. április 30. - Katalin, Kitti

A tenger mélye összefügg a vízfelszínnel

Amerikai kutatók megállapították, hogy a tenger mélye nem elszigetelt, stabil ökoszisztéma, hanem igenis érzékenyen reagálhat a klímaváltozásra.
2009. november 10. kedd 10:04 - HírExtra
A 18 éven át tartó vizsgálatsorozatot a Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) kutatói végezték el Ken Smith vezetésével. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában megjelenő eredmények azt mutatják, hogy az éghajlatváltozás nagy átalakulásokhoz vezethet a mélységben. Egyesek csupán hetekig vagy hónapokig tartanak, de mások évekre vagy akár évtizedekre megmásíthatják az ökoszisztémát.

A kutatók két tanulmányt végeztek el 4000-5000 méteres mélységben. Az egyiket Kaliforniától 220 kilométerre, a másikat Írországtól több száz kilométerrel délnyugatra. Ebben a mélységben hideg és sötét van, tápanyag alig akad.

Smithék kimutatták, hogy a tengerfeneket elérő tápanyag mennyisége rövid időn belül drasztikusan megváltozhat - közölte a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at). Ennek különféle okai lehetnek, például a sekélyebb mélységek algavirágzása, a tengeri állatok által kiválasztott anyagok mennyisége vagy a tengeráramlatok.

A kutatás ideje alatt a tengerbiológusok részben drámai változásokat észleltek a populációkon belül, akár egyik évről a másikra. 1989 és 2004 között megkétszereződött a gránátos halak száma a Kaliforniához közeli vizsgálati területen. A kutatók úgy vélekednek, hogy ez a jelenség az éghajlatváltozással és a kereskedelmi halászattal függhet össze. Ezen kívül az 1997/98-as El Nino után ugyanitt eltűnt egy addig gyakori tengeri uborka faj.

Eddigi megfigyeléseikből arra következtetnek a kutatók, hogy az éghajlat hosszú távú változásai befolyásolni fogják a tenger mélyén uralkodó környezeti körülményeket és az ottani populációkat. Lényeges, hogy a mélytengeri élővilág szorosan kapcsolódik a vízfelszín történéseihez. Ezért a kutatók bírálják, hogy a mélytengeri szénkörforgásban bekövetkező változást a legtöbb éghajlati modell nem veszi figyelembe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását