2024. május 6. - Ivett, Frida

Ariadné a Mezzo-operaverseny döntőjében

Richard Strauss Ariadné Naxosban című művét mutatja be a gdanski Balti Opera a Mezzo-operafesztivál második versenyprodukciójaként pénteken a Szegedi Nemzeti Színházban. Marek Weiss rendező, a gdanski operaház igazgatója, az előadás előtt a Reök-palotában találkozott a közönséggel.
2009. november 6. péntek 19:30 - HírExtra
Az 1916-ban íródott mű aktuális kérdésről, a "gyorsételhez" hasonlóan fogyasztott kultúra és az értékeket felmutató "magas" kultúra mai is zajló harcáról szól - mondta Marek Weiss rendező a közönségtalálkozón.

Hozzátette: a történet szerint egy nagyon gazdag úr megrendel két darabot, egy operát és annak egy bohózat változatát, majd azt kéri, hogy a műveket együtt adják elő, s nincs tekintettel a két műfaj közötti kibékíthetetlen ellentétre.

A második részben, a tulajdonképpeni operában szeretnék bemutatni, hogy az Ariadné és a mögötte álló komponista képviselte értékek szentek, s végül győzedelmeskednek - mutatott rá Marek Weiss.

Az operában két versenyző lép föl: Ariana Chris kanadai mezzoszoprán a komponista, Patrick Bladek francia tenor pedig Bachus szerepét alakítja. A középdöntőben Zerbinetta szerepére a szegedi koloratúr-szopránt, Rácz Ritát is kiválasztották, ám a magyar énekes betegség miatt kénytelen volt visszalépni a versenytől.

A gdanski Balti Operát is igazgató művész szerint az elmúlt években teljesen meg kellett újítani az operajátszást, mert a hagyományos előadásmód már "elviselhetetlen volt". A színháznak mint élő műfajnak meg kell találnia a harmóniát a mával, és modern módon kell előadnia a sokak által szeretett zeneműveket - hangsúlyozta.

Az opera nem kerülhet múzeumba, nem lehet csak az idősek műfaja, el kell érni, hogy a fiatalok is bemenjenek a színházakba, s lássák, hogy az opera gyönyörű dolog - fűzte hozzá.

Az áprilisban kezdődött operaverseny döntőjében összesen öt produkciót mutatnak be, az eredményhirdetés november 17-én lesz a Szegedi Nemzeti Színházban.

A megmérettetésen 41 országból több mint háromszáznyolcvanan indultak, a döntőbe tizennégyen jutottak, s közülük választja ki a New York-i Metropolitan Opera rendezője, Fabrizio Melano vezette zsűri a végső győzteseket.

Az eredményhirdetésen adják át a legjobb produkciónak, valamint a legjobb férfi és női énekesnek járó közönségdíjat is, amelyeket az előadásokat a helyszínen, illetve a televízióban követő nézők szavazatai alapján ítélnek oda.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását