2024. június 2. - Kármen, Anita

A Fidesz bekérdezett Kapolyinak

Bencsik János és Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselők választ várnak Kapolyi László szocialista országgyűlési képviselőtől arra, hogy mi köze van egy Luxemburgban és egy Panamában bejegyzett céghez, illetve arra is, hogy milyen cégen keresztül, mekkora tulajdonrésze van a loznicai gázerőműprojektben.
2009. november 5. csütörtök 20:05 - HírExtra
A levelet, amelyben a kérdéseiket feltették, csütörtökön juttatták el az MTI-hez. Mint írták: tudomásuk szerint a Power Investments International II s.a.r.l. nevű luxemburgi cég - amelynek egy System Investment Corporation nevű panamai cég a tulajdonosa - csaknem tízmilliárd forint befektetési kölcsönt kapott szabálytalanul az MVM Zrt.-től a Kárpát Energo Zrt.-n keresztül. Az ügyletsorozat az MVM 2008-as éves beszámolója szerint összesen mintegy nyolcmilliárd forint veszteséget okozott az állami vállalatnak - tették hozzá.

Mint felvetették: ha Kapolyi nem válaszol arra a kérdésre, hogy mi köze a cégekhez, akkor arra kérik, nyilatkozzon, milyen cégen keresztül, mekkora tulajdonrésze van a loznicai gázerőműprojektben.

Bencsik János, aki egyébként Tatabánya polgármestere is, egy október közepén tartott sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy Kapolyi László gazdasági érdekei húzódnak meg amögött, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) nem tudja befizetni a központi büdzsébe azt a 20 milliárd forintnyi osztalékot, amely a költségvetést illeti meg.

Az ellenzéki képviselő kifejtette: a be nem fizetett osztalék ügyének hátterében az áll, hogy egy, az "iparmágnáshoz" közel álló részvénytulajdonos el akarta adni egyetlen darabnyi MVM-részvényét a Kapolyi tulajdonában álló System Consultingnak, az MVM azonban bejelentette elővásárlási szándékát. A kistulajdonos emiatt megtámadta az MVM közgyűlésének határozatait a bíróságon, amely 2010 januárjára írta ki az első tárgyalási napot, és addig felfüggesztette az összes MVM-határozatot, így a villamos művek nem tudja befizetni a 20 milliárd forintnyi osztalékot a költségvetésbe.

Bencsik János szerint a villamos művek korábbi vezetésének időszakában adriai szállodákba, Kajmán-szigeteki offshore cégek számlájára és szocialista borospincékbe vándoroltak az állami tulajdonban lévő MVM közösségi forrásai. Mint fogalmazott, az energiaszektor is a "baráti kifizetőhelyek láncolatának" részévé vált.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását