2024. április 29. - Péter

A kettős jelölés a megoldás a korrupció ellen?

A kormányfő és a köztársasági elnök együttes javaslata alapján dönt az Országgyűlés az új antikorrupciós hivatal vezetőjének személyéről; ez a garancia arra, hogy pártsemleges jelölés legyen - erről Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter beszélt az MTI kérdésére kedden.
2009. november 3. kedd 18:00 - HírExtra
Az MTI annak kapcsán kérdezte a minisztert, hogy a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet kedden közleményben tudatta: a törvénycsomag sok pozitív eleme ellenére kiegészítésre szorul. Tbbek között aggályosnak nevezte a hivatal elnökének a megválasztásáról szóló szabályokat. Indoklásként azt írta: ezek azt sejtetik, hogy nem feltétlenül pártsemleges ember kerül majd a szervezet élére.

Draskovics Tibor ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "én úgy gondolom, nehéz azt feltételezni, hogy Sólyom László és Bajnai Gordon egy pártelkötelezett személyben egyeznének meg". A miniszter szerint a kettős jelölés kellő garancia arra, hogy egy független, megfelelő integritással és elkötelezettséggel rendelkező személy kerüljön a hivatal élére.

A tárca államtitkára október végén jelentette be, hogy milliárdos bírságokat is kiszabhat az új, antikorrupciós hivatal a kormány javaslata alapján. A törvényjavaslat parlamenti elfogadása esetén jövő március 1-jétől működő Közérdekvédelmi és Közbeszerzési Hivatal akár a korrupcióval szerzett tisztességtelen előny kétszeresét is kiszabhatja bírságként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását