2023. január 29. - Adél

464 fokos víz?

Az Atlanti-óceán közepén, az Egyenlítőtől kissé délre német geológusok felfedezték az eddigi legmelegebb folyékony vizet a Földön: az óceán közepén húzódó hegyháton háromezer méteres mélységben két hidrotermális forrás, úgynevezett fekete füstölő akár 464
2008. augusztus 9. szombat 21:50 - Hírextra

Normális körülmények között a víz ugyan száz fokon gőzzé válik, de ebben a mélységben 298 bar nyomás uralkodik, amely a felszíninek csaknem háromszázszorosa - írják a kutatók a Geology című folyóiratban.


"Víznek víz, de nem olyan, mint amilyet megszoktunk" - magyarázza Andrea Koschinsky, a brémai Jacobs Egyetem geokémikusa. A forró folyadék úgynevezett szuperkritikus állapotban van: egyszerre nagyon magas nyomás alatt áll és extrém hőmérsékletű. Ilyenkor a vízgőz és a folyékony víz keveredik. Az elegy nehezebb lesz, mint a gőz, de könnyebb, mint a környező tengervíz, így nagy sebességgel zubog felfelé.


A két fekete füstölőt, a Two Boatst és a Sister Peakst már három éve felfedezték, azóta visszajárnak hozzájuk, hogy alaposabban meg tudják vizsgálni őket. A kutatók sejtése szerint a hő egy óriási magmahólyagból ered. A szóban forgó területen ugyanis nagyon vékony a kőzetréteg, és állandóan megújul, így a magma és a víz néha érintkezhet.


A fekete füstölők a víz mellett ásványokat is kilövellnek: aranyat, rezet, vasat, mangánt és ként. Koschinsky becslései szerint az óceánok fenekén rejlő mangán fele ilyen víz alatti vulkánokból ered. A gazdasági hasznosítás azonban a mélység és a magas hőmérséklet miatt túl nehézkes lenne.
A kutatók sejtése szerint a két füstölő nemrég, valószínűleg csak egy, az ezen a területen 2002-ben bekövetkezett földrengés következtében keletkezett, és azóta állítja elő a szuperkritikus állapotú vizet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását