2024. május 5. - Györgyi

Tanulmányozták az univerzum legtávolabbi gammasugár-kitörését

Két kutatócsoport találta meg az univerzum jelenleg ismert legtávolabbi pontját, amely nem más, mint az ősrobbanás után 630 millió évvel bekövetkezett csillagrobbanás, a Földtől 13,1 milliárd fényévre észlelt gammakitörés - közölte szerdán a Nature tudományos magazin online kiadásában (http://www.nature.com/news).
2009. október 29. csütörtök 10:44 - HírExtra
A NASA Swift elnevezésű műholdja észlelte idén április 23-án a GRB 090423 jelű kitörést. "A gammasugár-kitörések meglehetősen ritkák" - idézi Nial Tanvirt, a nagy-britanniai Leicester Egyetem kutatóját, a kitörést azonosító egyik csillagászcsoport vezetőjét a portál.

Tanvir elmondta, hogy - mint mindig - a műholdról érkező üzenet beérkezte után a csillagászoknak nagyon gyorsan kellett dönteniük arról, követik-e földi teleszkópokkal az objektumot. Tanvir csoportja az első észlelés után 20 perccel már figyelte a kitörést a Hawaiin található Gemini North, valamint a brit Infrared (UKIRT) teleszkópokkal. Utóbbit azonban az erős szél miatt nem használhatták sokáig.

"Az időjárás elég rossz volt azon az éjszakán" - emlékezett vissza Tanvir. Végül megvárták, amikor Chilében éjszaka lett, és ugyanaz a csoport távirányítással használta az Atacama sivatagban lévő Very Large (Nagyon Nagy) Teleszkópot, így követték a kitörés fényét.

Ez idő alatt a Kanári-szigeteken, La Palmában található Galileo teleszkóppal egy olasz kutatócsoport is figyelte a jelenséget a meratei Nemzeti Asztrofizikai Intézetből, Ruben Salvaterra vezetésével.

Mindkét csillagászcsoport mérte az úgynevezett vöröseltolódást, amely az elektromágneses hullámok hullámhosszának növekedését jelenti a kibocsátás és az észlelés között. A vöröseltolódás értékéből lehet következtetni a megfigyelt objektum távolságára. Salvaterra elmondta, hogy az észlelt fény csak egy mikrométerig volt látható, ez alatt a hullámhossz alatt "eltűnt" fény. Ennek magyarázata, hogy az objektum és a Föld közötti hosszú úton a hidrogén elnyelte az adott hullámhosszúságú fényt. A GRB 090423 jelű kitörésről érkező fény vöröseltolódása e számítások alapján 8,2. A mostani észlelés előtt 6,7 volt a korábban legtávolabbiként azonosított kitörés vöröseltolódása.

Salvaterra hangsúlyozta, a szenzációs felfedezés azt is igazolta, hogy a Földről is hatékonyan tudják vizsgálni a korai univerzumot.

Mindkét csillagászcsoport a Nature tudományos magazin csütörtökön megjelent számában részletezi kutatásait a világegyetem legtávolabbi pontjáról.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását