2024. május 5. - Györgyi

KDNP: zöld csomag a MÁV-nak

Környezetvédelmi zöld csomagot állított össze a Magyar Államvasutak (MÁV) számára a Kereszténydemokrata Néppárt és ifjúsági szervezete, az IKSZ - közölte Rétvári Bence, a párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatón.
2009. október 28. szerda 12:51 - HírExtra
A csomag megtakarítást és kapacitásbővítést egyaránt hozhat a MÁV számára, és a környezetet is védik általa - mondta a kereszténydemokrata politikus a vasúttársaság székháza előtt.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke a vasúti szárnyvonalak bezárását a jövő nemzedéke ellen elkövetett bűnnek nevezte. Igazolt kutatások szerint vasúton utazni negyedannyiba kerül mind a környezetvédelem, mind a baleset-megelőzés szempontjából a busszal, vagy autóval szemben - hívta fel a figyelmet a KDNP-s képviselő.

A 46 vasútvonal és 1.360 kilométer pálya bezárása, 40 milliárd forint elvonása a MÁV-tól nem csak a magyar vidék számára jelent hatalmas pofont, hanem a környezeti fenntarthatósági szempontokat is hátrányosan érinti - összegezte.

Azbej Tristan, az IKSZ zöld munkacsoportjának vezetője a MÁV irányítóinak eljuttatandó "csomagról" elmondta: abban a vasúti közlekedés versenyképességének emelésére és a kihasználtság növelésére szerepelnek javaslatok.

Példaként említette, hogy intelligens menetrendet kellene megalkotni az egész országban, amely nemcsak a vasúti járatok csatlakozását, hanem a helyi autóbuszos közlekedést is figyelembe venné.

A parlagon heverő MÁV-ingatlanokat nagykapacitású és olcsó P+R parkolókká alakítanák át, és minél több színvonalas őrzött kerékpártárolót lehetne kiépíteni az állomások területén - sorolta javaslataikat.

Hozzátette: emellett minél több olyan terminált építenének ki, amellyel a közutakról a vasútra lehetne terelni a fuvarszállítást. A MÁV működésében szintén fontos a környezetbarát megoldások alkalmazása, példaként említette szelektív hulladékgyűjtők kihelyezését a vasúti kocsikba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását