2024. június 8. - Medárd

A kormány nem szól bele az ORTT döntéseibe

A kormánynak nincs hatásköre arra, hogy beleszóljon az ORTT döntéseibe - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő kérdésre válaszolva a szerdai sajtótájékoztatóján.
2009. október 28. szerda 16:52 - HírExtra
Az Országos Rádió és Televízió testület (ORTT) szerdán, első menetben döntött a két országos kereskedelmi műsorszolgáltatási jogosultság odaítéléséről. A kisebbik vételkörzetű, a lakosság 67 százalékát elérő - november 18-ig a Danubius Rádió által használt - jogosultságot az Advenio Zrt., a nagyobbik, 81 százalékos lefedettséget biztosító, most a Sláger Rádió adását továbbító hullámsávot pedig az FM1 konzorcium nyerte el hét évre.

Budai Bernadett elmondta: csak a miniszterelnök korábbi nyilatkozatát tudja megismételni az ügyben, mely szerint a kormánynak nincs hatásköre, jogi lehetősége arra, hogy beleszóljon az ORTT döntéseibe, amely gazdálkodásában, döntéseiben önálló szervezet.

Hozzátette: a kormányfő aggasztónak nevezte azt, ami a frekvenciapályázatok körül történt; fontos lenne, ha az ORTT tagjai egyenként és testületként is felelőségük teljes tudatában hoznák meg a döntést.

Bajnai Gordon kormányfő vasárnap egy kérdésre válaszolva aggasztónak nevezte a két országos kereskedelmi rádiófrekvenciára kiírt pályázat elbírálásának folyamatát.
A miniszterelnök akkor azt mondta: nagyon fontos lenne, hogy az ORTT mint testület és minden egyes tagja a maga felelősségének tudatában döntsön arról, hogy mi a közérdek a két országos kereskedelmi rádiófrekvencia pályázata kapcsán.

Hozzátette: a közérdek nemcsak az, hogy a lehető legnagyobb pénzügyi bevétel legyen, hanem - a sajtóban megjelent híradások és az ORTT elnökének véleménye alapján - biztosítani kell, hogy ezt a díjat a teljes időtartam alatt teljes összegében be is tudják fizetni. Hiszen semmit nem ér egy magas megajánlott díj, ha azt később nem kell befizetni - mondta, hangsúlyozva az erre vonatkozó garanciák fontosságát.

Bajnai Gordon álláspontja szerint közérdek az is, hogy ezek a kereskedelmi adók valóban a tőlük megszokott függetlenséggel sugározzanak továbbra is.

Kiemelte: nincs módja rá, és nem is kívánja befolyásolni az ORTT döntését, mindössze arra hívja a fel a figyelmet, hogy az ország jó híre és a közbizalom erősítése is azt igényli, hogy olyan döntés szülessen, amelynek eredményeként a legjobb ajánlatok nyernek, azok, amelyek pénzügyileg is képesek teljesíteni a vállalásukat, és erre megfelelő garanciák is vannak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását