2024. május 18. - Erik, Alexandra

Minden ötödik csecsemő a védőoltások hiánya miatt hal meg

Rekordszámban oltották be tavaly a csecsemőket: világszerte 106 millióan kapták meg az életüket veszélyeztető kórok elleni védőoltásokat, ám a kicsik közel ötöde továbbra sem kapja meg a kellő védettséget - jelentették be az illetékes nemzetközi egészségügyi szervezetek.
2009. október 21. szerda 19:24 - HírExtra
Ahhoz, hogy a legszegényebb országokban élő csecsemők is megkaphassák az első évben javasolt teljes vakcinasort, további egymilliárd dollárra lenne szükség évente - állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a UNICEF és a Világbank közös jelentése.

A legtöbb védelem nélküli csecsemő Ázsiában és Afrikában él, különösen a városokon kívül, illetve a harcokkal sújtott területeken, amelyeket a segélyszervezetek munkatársai nehezen érnek el.

A jelentés azonban hangsúlyozza, hogy jó befektetés a vakcinálás, mert évente 2,5 millió gyerek életét menti meg. Ha a világ összes öt év alatti gyerekének 90 százaléka megkapná azokat a védőoltásokat, melyeket rutinszerűen beadnak a tehetősebb országokban, akkor további kétmillió gyerekhalálozást előzhetnének meg 2015-ig.

A jelentés azt sugallja, hogy a szakadék áthidalása nehezebbé válik a következő években: 2000-ben átlagosan 6 dollárt költöttek a fejlődő országokban egy csecsemő vakcinálására, ugyanennek jövőre már 18 dollár lesz a költsége, sőt 30 dollár fölé is emelkedhet az újabb, drágább védőoltások megjelenésével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását